Q-statuskaart Sleutelprojecten 2018

15-02-2019
2691 keer bekeken 0 reacties

Van 2008 tot 2018 hebben gemeenten en bedrijven met behulp van de Provincie Gelderland gewerkt aan 8 sleutelprojecten. Een tienjarige contractperiode met gemeenten is nu afgerond. De uitvoering loopt veelal nog door. Deze meerjarige grootschalige ingrepen in de ruimtelijke structuur versterken de positie en de eigenheid van deze steden in hun regio. Een zichtbare impuls voor vitale plekken, met ruimte voor een mix van functies. Maar wat is er nu te zien als het resultaat van de gezamenlijke investering? De afsluitende Q-statuskaart 2008-2018 geeft daarvoor een inkijk.

Bekijk ook het filmpje voor de nodige impressies van bereikte resulaten en hoe deze ervaren worden door gebruikers, ondernemers en ontwikkelaars.

Op deze pagina zijn ook de voorgaande Q-Statuskaarten te vinden. Een mooie reeks die begon in 2008. De edities van 2010 en 2015 laten het verloop zien van programma en resultaten. De kaart van 2018 rond af. Maar kijkt ook verder want de stad is nooit af. Met zeven inzichten voeden we de dialoog over de verdere ontwikkeling van onze grote steden en andere stedelijke kernen in Gelderland.

Je bent van harte uitgenodig om deel te nemen aan het gesprek hierover door een reactie achter te laten op dit forum.

Het langjarig ontwikkeltraject van versterking van Gelderse stedelijke centra, voor wat betreft de contractperiode, is in 2018 afgerond. Met een laatste Q-Statuskaart wordt de balans opgemaakt en de gerealiseerde ruimtelijke kwaliteiten getoond. Tevens geven we zeven inzichten mee voor de toekomst.

Want de stad is nooit af.

De Q-Statuskaart toont voor de projecten een overzicht en laat de verschillen en de samenhang zien vanuit de invalshoek zichtbare ruimtelijke kwaliteit. De kaart is afgestemd met de gemeentelijke projectorganisaties. Het is een informeel document om belanghebbenden en betrokkenen te inspireren en ruimtelijke kwaliteit in gezamenlijkheid te agenderen en nu, aan het eind van de contractperiode de balans op te kunnen maken en lessen te trekken.

De Provincie Gelderland is 10 jaar betrokken geweest bij de Sleutelprojecten in acht Gelderse steden. Met de gemeenten werd gekozen voor een meerjarige aanpak van plekken waar een kwaliteitsverbetering cruciaal was voor de uitstraling van de stad. We overleefden samen een economische crisis door mee te bewegen in tempo en programma. Zonder de focus te verliezen op ons gezamenlijke doel. Ingespeeld is op nieuwe kansen, met tijdelijk ruimtegebruik als boeiend voorbeeld. De transformatie naar nieuwe woon-, werk-, en recreatiegebieden is nu volop zichtbaar. Dat is iets om trots op te zijn.

In de meeste steden zal de private sector de komende jaren nog investeren in de sleutelprojecten.

En ook daarbuiten, in andere gebieden dienen zich weer nieuwe opgaven aan. De Q-Statuskaart trekt tenslotte lessen die van pas komen voor het gesprek over stedelijke opgaven in de nabije toekomst. 

Dit is het bestand van de Q-Statuskaart Sleutelprojecten 2018. Deze kaart is, in samenwerking met gemeentelijke projectorganisaties en provincie Gelderland, gemaakt door Marc Nolden van Freelandschap te Utrecht.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen