"De trots in het stadje Bredevoort is verder toegenomen".

ProfielfotoModerator forum 01-05-2018 1422 keer bekeken 0 reacties

Wij kijken met een positief gevoel terug op het proces rond de Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit. Met het indienen van het vestingstadje Bredevoort als voorbeeld van ruimtelijke kwaliteit, is de trots in het stadje en in onze gemeente over Bredevoort verder toegenomen. Het fotoboekje en de korte film die we in het kader van de voordracht hebben laten maken, hebben de ruimtelijke ontwikkelingen nog tastbaarder gemaakt.

Goede samenwerking
Mede dankzij de inzet van de vrijwilligers van Bredevoorts Belang hebben wij in 2016 de Publieksprijs in ontvangst mogen nemen. De prijs betekende een bevestiging van de goede samenwerking tussen Bredevoorts Belang, ondernemers en organisaties in Bredevoort en de gemeente Aalten. Dankzij deze samenwerking is in de afgelopen jaren een aantal bijzondere projecten in Bredevoort gerealiseerd, waaronder het Vestingpark en ’t Grachthuys. Ook de herbestemming van panden, waaronder de Koppelkerk (vrijplaats voor kunst en cultuur), de school op ’t Zand (bierbrouwerij) en St. Bernardus (combinatie van horeca, detailhandel, verblijfsrecreatie en wonen) heeft bijgedragen aan een positieve uitstraling voor Bredevoort.

De prijs
Met een deel van het geldbedrag, dat verbonden was aan de prijs, heeft Bredevoorts Belang in samenwerking met andere partijen een nieuw beeldmerk ontwikkeld. Hierbij is de Heerlyckheid Bredevoort weergegeven in een fleurige plattegrond van de vestingstad met de zes bolwerken. Elk van de bolwerken heeft een eigen kleur en representeert een kwaliteit van het stadje: gastvrij, historie, kunst en cultuur, boeken, ambacht en groen. Alle verenigingen, ondernemers en andere inwoners mogen gratis gebruik maken van het logo Heerlyckheid Bredevoort.

Het resterende bedrag wordt gebruikt om een plan te ontwikkelen voor het gebied de Halve Maan, zodat ook in dit gebied de ruimtelijke kwaliteit versterkt kan worden. De ontmoeting met betrokkenen bij andere bijzondere Gelderse projecten en het delen van informatie en ‘best practices’ met elkaar, hebben wij als zeer inspirerend ervaren. Wij raden partijen, die trots zijn op de ontwikkelingen in hun gebied, dan ook zeker aan om een voordracht in te dienen voor de Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit.

Ingrid Oonk, Beleidsmedewerker Cultureel Erfgoed, Landschap en Toerisme, Gemeente Aalten

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...