Doetinchem - Loo kwartier

470 keer bekeken 0 reacties

Het thema van deze editie van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit is: “Bouwen aan identiteit”. Bouwen is niet persé stenen stapelen. Bouwen gaat wat ook over inrichten, aanleggen, hergebruiken, amoveren, beheren; handelingen die de verschijningsvormen van onze leefomgeving sterk bepalen. Bouwen aan identiteit betekent voor mij dat zorgvuldig gekeken wordt naar de context van een ruimtelijke plan. Die context richt zich bijvoorbeeld op verankering in het leesbare landschap, verwijzing naar een toegankelijk cultuurhistorie, verbinding met een herkenbare mentaliteit. Om maar eens een paar identiteitsaspecten te noemen.

Met het Lookwartier heeft Doetinchem, regionaal centrum van de Achterhoek, een compact stedelijk woonmilieu dat voor Doetinchem nieuw is.

Direct tegen het centrum van Doetinchem is een nieuw stedelijk gebied in ontwikkeling. Eerste fase is grotendeels gereed. Het maakt deel uit van het Masterplan Schil, dat voor de provincie Gelderland en de gemeente Doetinchem als sleutelproject geldt. Met het Lookwartier heeft Doetinchem, regionaal centrum van de Achterhoek, een compact stedelijk woonmilieu dat voor Doetinchem nieuw is. Voorheen in het gebied: het oude theater, busremise en openbaarparkeerterrein. Nu: stadswoningen met voordeur aan de straat, appartementen, extra ruimte op de begaande grond voor werken aan huis, verkeersvrije openbare ruimte (openbare parkeervoorziening ondergronds) en de nieuwe schouwburg Amphion. Het woonprogramma is gericht op verschillende doelgroepen. De architectonische beeldtaal is gevarieerd, maar toont samenhang. De relatie tussen het schouwburg en stadswoningen is geslaagd. Nadrukkelijk maakt de nieuwe Ruimzichtlaan deel uit van het project. Het is geen verkeersriool geworden maar een laan met allure, breed profiel (met middenberm) met zichtlijn op de karakteristieke villa Ruimzicht (markante plek voor Doetinchemers). Nog niet alle wanden van de laan zijn gerealiseerd.

Het planproces is redelijk snel verlopen en het ontwerpatelier stond onder leiding van een kunstenaar.

Steden van Gelderland ontwikkelen zich. Binnenstedelijke opgaven, via herbestemmen en herstructureren, staan tegenwoordig vaker op de agenda. Bij deze opgaven is de bestaande context een bepalende factor van belang. In Doetinchem wordt een nieuw woonmilieu gecreëerd. Past dat bij Doetinchem? Wordt een nieuwe identiteit toegevoegd aan het stedelijk leven van deze Achterhoekse stad? In een zekere zin zou het Lookwartier niet misstaan op IJburg (Amsterdam). Wat is er Achterhoeks aan? Of Doetinchems, Oude IJsselachtig? Of doen deze vragen er niet toe? Maar zicht op de oude villa Ruimzicht wordt wel als uitgangspunt meegenomen in het ontwerpen aan dit deel van de stad. Overigens wordt in andere onderdelen van het Masterplan De Schil juist wel aan stadsherstel gedaan door oude straatwanden terug te brengen en te behouden, opdat de stad iets van haar verleden blijvend kan laten zien

 
 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...