EDE - Centrumplan Lunteren

530 keer bekeken 0 reacties

Het thema van deze editie van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit is: “Bouwen aan identiteit”. Bouwen is niet persé stenen stapelen. Bouwen gaat wat ook over inrichten, aanleggen, hergebruiken, amoveren, beheren; handelingen die de verschijningsvormen van onze leefomgeving sterk bepalen. Bouwen aan identiteit betekent voor mij dat zorgvuldig gekeken wordt naar de context van een ruimtelijke plan. Die context richt zich bijvoorbeeld op verankering in het leesbare landschap, verwijzing naar een toegankelijk cultuurhistorie, verbinding met een herkenbare mentaliteit. Om maar eens een paar identiteitsaspecten te noemen.

Het centrum van Lunteren opnieuw ingericht. Kansen ontstonden na aanleg van de rondweg. De onherbergzame winkelstraat werd omgetoverd in een aangenaam winkel/verblijfsgebied zonder auto’s.

Het centrum van Lunteren opnieuw ingericht. Kansen ontstonden na aanleg van de rondweg. De onherbergzame winkelstraat werd omgetoverd in een aangenaam winkel/verblijfsgebied zonder auto’s. Diverse elementen: inrichting openbare ruimte, beeldende kunst, uitstal-, luifel en terrasbeleid, het ‘opgetilde’ nieuwe erf met de opgeknapte muziektent als focuspunt voor de gemeenschap. Bij dit project ook de wanden meenemen: variatie aan tijdsbeelden en beeldkwaliteit. Recente inbreiding/herstructurering met ‘nieuw traditionalisme’, met historisch besef en passend in de geleding van de bestaande bebouwing. In die bestaande bebouwing zijn ook mindere plekken te duiden. In het proces: intensief overleg met bewoners en ondernemers.

Door het centrum te revitaliseren ontstaat er een nieuwe gebruiks- en belevingsruimte. Met inzet van woorden (door het project zelf gebruikt) als robuustheid, doelmatigheid, ingetogenheid, informele sfeer en dorpse gemoedelijkheid.  Raakt dit de identiteit van Lunteren? Opvallend in dit centrumgebied is de frequent terugkerende afbeelding van het Veluws vrouwtje, als beeldmerk. Centrum is ook de plek voor evenementen. Daar getuigt de tijdelijke poort van bordkarton van.

 
 
 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...