Elburg - Botterwerf

495 keer bekeken 0 reacties

Het thema van deze editie van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit is: “Bouwen aan identiteit”. Bouwen is niet persé stenen stapelen. Bouwen gaat wat ook over inrichten, aanleggen, hergebruiken, amoveren, beheren; handelingen die de verschijningsvormen van onze leefomgeving sterk bepalen. Bouwen aan identiteit betekent voor mij dat zorgvuldig gekeken wordt naar de context van een ruimtelijke plan. Die context richt zich bijvoorbeeld op verankering in het leesbare landschap, verwijzing naar een toegankelijk cultuurhistorie, verbinding met een herkenbare mentaliteit. Om maar eens een paar identiteitsaspecten te noemen.

Elburg heeft een werf behouden, op de plek van voormalige scheepswerf Balk, op het scharnierpunt van Havenkanaal en Oude Haven met passende nieuwbouw dat goed opgaat in de sfeer van vestingstad Elburg.

Elburg heeft een werf behouden, op de plek van voormalige scheepswerf Balk, op het scharnierpunt van Havenkanaal en Oude Haven met passende nieuwbouw dat goed opgaat in de sfeer van vestingstad Elburg. Het is een ensemble met een hoge cultuurhistorische, museale, educatieve en toeristische (attractie) waarde. Ook economisch omdat er een plek is voor onderhoud, herstel en restauratie van botters. Het past helemaal bij Elburg, een bijzonder vestingstadje - beschermd stadsgezicht -, één van de parels van Gelderland. Samen met de herinrichting van de Havenkade en ligplaats botters vormt de botterwerf een katalysator voor verdere ontwikkelingen langs het Havenkanaal (nog in planfase): woningen, hotel, uitbreiding jachthaven, slechtweervoorziening, evenemententerrein, verplaatsing parkeerterrein. Met de botterwef ging een gekoesterde wens in vervulling. Betrokkenheid van veel vrijwilligers en aanbod van leerlingwerkplaatsen.

De bruine vloot draagt bij aan de identiteit van Nederland (en Gelderland). Haven, werf, zeilschepen, watersport, Zuiderzee/randmeren, vis en visserij, watersportgerelateerde bedrijvigheid, rondvaarten, horeca - WATER - zijn van die elementen die een haast vanzelfsprekende plek hebben in onze eigenheid (of eigenaardigheid) en nieuwsgierigheid. De genoemde elementen blijven spreken tot de verbeelding (bij diverse generaties). Keuze om nadrukkelijk deze identiteit en sfeer de behouden en te maken levert zeker kwaliteit op. Is er gevaar voor misplaatste nostalgie of een overdreven hang naar het verleden? Ja, maar Elburg gaat zorgvuldig om met gewenste belevingswaarden.

 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...