Renkum - Tussen de lanen in Doorwerth

517 keer bekeken 0 reacties

Het thema van deze editie van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit is: “Bouwen aan identiteit”. Bouwen is niet persé stenen stapelen. Bouwen gaat wat ook over inrichten, aanleggen, hergebruiken, amoveren, beheren; handelingen die de verschijningsvormen van onze leefomgeving sterk bepalen. Bouwen aan identiteit betekent voor mij dat zorgvuldig gekeken wordt naar de context van een ruimtelijke plan. Die context richt zich bijvoorbeeld op verankering in het leesbare landschap, verwijzing naar een toegankelijk cultuurhistorie, verbinding met een herkenbare mentaliteit. Om maar eens een paar identiteitsaspecten te noemen.

Een herstructureringsproject waar 294 huurappertementen plaats hebben gemaakt voor 94 huurwoningen en 155 koopwoningen, grondgebonden en gestapeld

Een woonwijk in Doorwerth, satelietdorp van Arnhem. Een herstructureringsproject waar 294 huurappertementen plaats hebben gemaakt voor 94 huurwoningen en 155 koopwoningen, grondgebonden en gestapeld. Een aantrekkelijke woonwijk met een campusuitstraling, veel gemeenschappelijk groen, geen autoverkeer, parkeren aan de rand en in half verdiepte parkeerkoffers, hoogwaardige architectuur. Voorheen stonden er acht (deels geschakelde) portiekflats van vier lagen hoog, in een grid-verkaveling. De flatjes uit de jaren 60/70 zijn gesloopt en het groen is behouden (nu zijn het flinke bomen). Archeologische monumenten (twee grafheuvels) zijn gespaard en prominent in het zicht.

Wonen in Gelderland. Een stevige herstructurering. Ambitie voor iets nieuws, want het oude voldoet niet meer. Er ontstaat een geheel nieuw woonmilieu, zeker voor Doorwerthse begrippen. Hier werkt trots als ‘invuller’ van identiteit. Een mooie woonwijk die klopt, ondersteunt het imago van een satelietdorp. En verder geven de bomen en de grafheuvels het gevoel van de Veluwe.

 
 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...