Voorst - Nieuw landgoed in Klarenbeek

540 keer bekeken 0 reacties

Het thema van deze editie van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit is: “Bouwen aan identiteit”. Bouwen is niet persé stenen stapelen. Bouwen gaat wat ook over inrichten, aanleggen, hergebruiken, amoveren, beheren; handelingen die de verschijningsvormen van onze leefomgeving sterk bepalen. Bouwen aan identiteit betekent voor mij dat zorgvuldig gekeken wordt naar de context van een ruimtelijke plan. Die context richt zich bijvoorbeeld op verankering in het leesbare landschap, verwijzing naar een toegankelijk cultuurhistorie, verbinding met een herkenbare mentaliteit. Om maar eens een paar identiteitsaspecten te noemen.

Een nieuw landgoed in het buitengebied van Klarenbeek. Het hoofdgebouw is bestemd voor wonen, met een paardenstal als bijgebouw.

Een nieuw landgoed in het buitengebied van Klarenbeek, gemeente Voorst, langs het spoor Zutphen-Apeldoorn. Het hoofdgebouw is bestemd voor wonen, met een paardenstal als bijgebouw. Te midden van 10 hectare landschap- en natuurontwikkeling. Deels toegankelijk voor wandelaars, met behoud van ruim privéterrein. In overleg met waterschap heeft het terrein een opmerkelijke functie in de waterhuishousing ter plekke. Het totale ensemble aan gebouwen, inclusief voorplein, gracht en brug, oogt als een kasteel. De torentjes vallen op. Toch is hier geen sprake van ‘decor’, maar van een spannende eigentijdse vertaling van het idee kasteel met zorgvuldige materiaalkeuze en vormgeving. De gebouwen, op ruime afstand van de weg gesitueerd, passen mooi in het landgoederenlandschap van Klarenbeek en Voorst. In het hoofdgebouw wordt ook een bed & breakfast aangeboden voor de ‘slow tourist’. De tot standkoming had nogal wat voeten in de aarde, variërend van kritisch meedenkende monumentencommissie tot bezwaarschriften tot aan de Raad van State. Nu het grotendeels – onlangs - gereed is ontvangen de eigenaren veel nieuwsgierige en positieve blikken. Ook van oude landgoedeigenaren.

Gelderland heeft een groot aantal landgoederen binnen haar grenzen. Zowel oude landgoederen, aan de hand waarvan een behoorlijk deel van de Gelderse geschiedenis valt te vertellen, als nieuwe landgoederen die sinds de jaren 90 van de vorige eeuw mogelijk zijn gemaakt door specifiek provinciaal en gemeentelijk beleid. Landgoederen dragen bij aan de identiteit van Gelderland.

 
 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...