Wijchen - De Haegert

449 keer bekeken 0 reacties

Functieverandering in stad en land

Voor deze tweede editie van de Gelderse Prijs is het thema: functieverandering in stad en land. Gebouwen komen vrij door functies die zich verplaatsen of verdwijnen. Wat gebeurt er dan mee? Wacht de sloop of krijgen ze een nieuwe bestemming? Ik vind het logisch om met het oog op duurzaamheid vrijkomende gebouwen een nieuw leven te gunnen. Bij de transformatie, en die hoeft niet alleen het gebouw te betreffen maar kan ook de hele omgeving omvatten, moeten we de gelegenheid te baat nemen om de ruimtelijke kwaliteit een extra impuls te geven.

Boerderij heeft woonfunctie gekregen en er zijn voorzieningen voor dagbesteding

Op een steenworp afstand van Wijchen, aan de rand van het historische dorp Leur, ligt een unieke woonzorgvoorziening. Op woonzorgboerderij de Hagert kunnen dementerende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking uit de gemeente Wijchen en het Land van Maas en Waal terecht voor 24-uurszorg en dagbesteding en dagopvang.

De voormalige boerderij de Hagert aan de Leurseweg 10 in Leur is voor dit doel aangepast en verbouwd. In en rond de boerderij is een kleinschalige woonvoorziening met een dagverzorging in en rond de boerderij gerealiseerd. De Hagert krijgt op termijn, naast een zorgfunctie ook een welzijns- en recreatieve functie voor mensen in de omgeving.
De voormalige landbouwgronden van de boerderij, in totaal 5 hectaren zijn heringericht tot een publiektoegankelijk ecologisch parklandschap met oude dierenrassen en een hoogstamboomgaarden.

 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...