Voorst - Steltenbergen

471 keer bekeken 0 reacties

Functieverandering in stad en land

Voor deze tweede editie van de Gelderse Prijs is het thema: functieverandering in stad en land. Gebouwen komen vrij door functies die zich verplaatsen of verdwijnen. Wat gebeurt er dan mee? Wacht de sloop of krijgen ze een nieuwe bestemming? Ik vind het logisch om met het oog op duurzaamheid vrijkomende gebouwen een nieuw leven te gunnen. Bij de transformatie, en die hoeft niet alleen het gebouw te betreffen maar kan ook de hele omgeving omvatten, moeten we de gelegenheid te baat nemen om de ruimtelijke kwaliteit een extra impuls te geven.

De twee gerestaureerde bouwwerken zijn verbouwd tot vakantiewoningen.

De twee gerestaureerde bouwwerken, die op 8 februari 2005 aan de gemeentelijke  monumentenlijst werden toegevoegd, vormen nu een bijzonder ensemble met boerderij Ruiterkolk die sinds 1984 al tot de gemeentelijke monumenten behoort. Dankzij het doorzettingsvermogen van familie van der Horst, de bewoners van de Ruiterkolk, en twee oplettende ambtenaren cultuurhistorie is dit ensemble nog steeds intact. Toen zij op het idee kwamen de steltenbergen te vervangen door vakantiewoningen en contact opnamen met de gemeente, bleek al gauw dat het om behoudenswaardige gemeentelijke juweeltjes ging. Maar een restauratie kost veel geld en kon niet gerealiseerd worden zonder subsidies. Dankzij financiële bijdrages van de provincie in het kader van Belvoir en van de gemeente Voorst konden bouwadviesbureau Hafkamp en bouwbedrijf Groot Roessink eind 2005 met het nieuwe bestemmingsplan aan de slag.
Een metamorfose waar veel partijen bij betrokken waren met een resultaat om trots op te zijn.

 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...