Oude IJsselstreek - Meelfabriek De Stenderkast

446 keer bekeken 0 reacties

Functieverandering in stad en land

Voor deze tweede editie van de Gelderse Prijs is het thema: functieverandering in stad en land. Gebouwen komen vrij door functies die zich verplaatsen of verdwijnen. Wat gebeurt er dan mee? Wacht de sloop of krijgen ze een nieuwe bestemming? Ik vind het logisch om met het oog op duurzaamheid vrijkomende gebouwen een nieuw leven te gunnen. Bij de transformatie, en die hoeft niet alleen het gebouw te betreffen maar kan ook de hele omgeving omvatten, moeten we de gelegenheid te baat nemen om de ruimtelijke kwaliteit een extra impuls te geven.

Meelfabriek verbouwd tot appartementencomplex

Hoewel deze aanduiding menigeen die niet geheel bekend is met de voorgeschiedenis van de bestaande opstallen, vreemd in de oren zal klinken, heeft het toch een heel logische achtergrond. De naam is een afleiding van de standerdmolen die op de bewuste locatie vanaf de 16e eeuw tot 1932 het landschap sierde, in de volksmond “de stenderkast" geheten.

Daarna zijn in diverse fasen de huidige opstallen tot stand gekomen. Door de historie van ruim 400 jaar en het beeldbepalende karakter van het huidige gebouw, is gezocht naar een adequate herbestemming, resulterend in een heel specifiek appartementencomplex waarbij niet te ontkomen viel aan diverse aanpassingen, uitmondend in een z.g.n. “vernieuwbouw”.

Het feit dat er uitgegaan moest worden van een aantal vaste waarden m.b.t. afmetingen, hoogten etc., resulteerde dit in grote tot zeer grote appartementen met verschillende indelingen en met een veelheid aan gebruiksmogelijkheden.

Juist de kleinschaligheid van dit appartementengebouw geeft een bijzondere dimensie aan de kwaliteit van het wonen.

 
 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...