Maasdriel - Fort Sint Andries

401 keer bekeken 0 reacties

Functieverandering in stad en land

Voor deze tweede editie van de Gelderse Prijs is het thema: functieverandering in stad en land. Gebouwen komen vrij door functies die zich verplaatsen of verdwijnen. Wat gebeurt er dan mee? Wacht de sloop of krijgen ze een nieuwe bestemming? Ik vind het logisch om met het oog op duurzaamheid vrijkomende gebouwen een nieuw leven te gunnen. Bij de transformatie, en die hoeft niet alleen het gebouw te betreffen maar kan ook de hele omgeving omvatten, moeten we de gelegenheid te baat nemen om de ruimtelijke kwaliteit een extra impuls te geven.

In het Gelderse rivierengebied, tussen Maas en Waal, ligt Fort Sint Andries.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog bouwden de Spanjaarden hier hun grootste militaire bouwwerk in ons land. Van dit vestingwerk zijn geen restanten meer overgebleven. Wel van het 'nieuwe' fort naast Sluis Sint Andries, dat dateert van 1815. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers het op, waarna alleen de kelders overbleven.

Het fort, dat nu eigendom is van Staatsbosbeheer, krijgt in 2006 en 2007 een vernieuwde houten ophaalbrug en luchtwachttoren. Ook worden de restanten van de poterne (een ondergrondse ruimte bij de ingang van het fort), het torenfort en de mitrailleurkazemat weer toegankelijk gemaakt. In de restanten van het torenfort krijgen vleermuizen een winterverblijf. Ook komt er weer water in de sluis en de fortgracht

 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...