Arnhem - Appartementencomplex ENKA

420 keer bekeken 0 reacties

Functieverandering in stad en land

Voor deze tweede editie van de Gelderse Prijs is het thema: functieverandering in stad en land. Gebouwen komen vrij door functies die zich verplaatsen of verdwijnen. Wat gebeurt er dan mee? Wacht de sloop of krijgen ze een nieuwe bestemming? Ik vind het logisch om met het oog op duurzaamheid vrijkomende gebouwen een nieuw leven te gunnen. Bij de transformatie, en die hoeft niet alleen het gebouw te betreffen maar kan ook de hele omgeving omvatten, moeten we de gelegenheid te baat nemen om de ruimtelijke kwaliteit een extra impuls te geven.

De Enk, het voormalige kantoorpand aan de Velperweg in Arnhem, is getransformeerd tot een appartementengebouw met 69 woningen.

In 1955 werd begonnen met de bouw van De Enk en De Kleine Enk, in opdracht van de Algemene Kunstzijde Unie. De AKU zat verlegen om representatieve kantoorruimte en gaf architect prof. Ir. H.T. Zwiers (1900-1992) opdracht dit kantoorgebouw te ontwerpen en te realiseren. Voor dit project moesten diverse 19e-eeuwse villa?s het veld ruimen. Eén ervan, De Enk gaf zijn naam door aan het nieuwe gebouw. De Enk kreeg een nieuwe bestemming. Het kantoor is nu  woonruimte en heet vanaf vandaag De Grote Enk. Door de vorige bestemming kenmerkt het gebouw zich door verrassende indelingen, hoge plafonds en een bijzondere sfeer. In totaal zijn 58 appartementen gerealiseerd over 6 verdiepingen. Bijna alle appartementen beschikken over een loggia op het zuiden. De inpandige galerij naar de woningen ligt aan de noordkant van het pand.
In het souterrain en op de begane grond zijn respectievelijk de onder- en bovenverdieping van 9 terrasappartementen gerealiseerd. De woningen zijn licht en hebben een buitenruimte met oplopend talud voor optimale privacy. Er bevinden zich 2 penthouses in die in het voormalige restaurant op het dak gerealiseerd zijn.

 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...