13. Waterkwartier

374 keer bekeken 4 reacties

Gebieden met Passie

Voor de zesde editie hebben wij ervoor gekozen de prijs open te stellen voor ‘voorbeeldige gebieden’. Dat konden centrumgebieden zijn, stadsdelen of wijken, (delen van) dorpen, of bijzondere buitengebieden en landschappen. De focus op het hele gebied is een stijlbreuk met de vorige vijf edities, toen de prijs werd uitgeschreven voor beeldbepalende projecten in een gemeente. Een ander verschil is dat naast gemeenten ook waterschappen en maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur, landschap en landbouw en architectuur uitgenodigd werden een gebied met passie in te sturen. Wil je meer weten over de zesde editie van de prijs? Bekijk dan de onderstaande genomineerden of klik hier voor een terugblik op de manifestatie of hier voor het lezen van de blogs.

Waterkwartier is de eerste naoorlogse uitbreidingswijk en ligt in de stad Zutphen, ten oosten van de historische binnenstad.

In de wijkstructuur is de geest van de industrialisatie en wederopbouw zichtbaar: arbeiderscultuur, heropvoedingsgedachte van de jeugdgevangenis en karakteristieke bouwstructuur (stempelopbouw). De architectuur is divers: arbeiderswoningen, jaren-dertig-  en tuindorpen en modernistische wederopbouw. Voor de stedenbouwkundige opbouw van Waterkwartier kan de metafoor van een lappendeken gebruikt worden. Ook in sociaal-cultureel opzicht geldt deze metafoor, gezien het multiculturele karakter van de wijk.

Waterkwartier kent een forse herstructureringsopgave. Op basis van een stedenbouwkundige visie en wijkontwikkelingsplannen is een groot palet aan projecten gerealiseerd, zowel in fysiek als sociaal-cultureel opzicht. Daarmee is kwaliteit van de wijk in velerlei opzichten toegenomen. Er is nu een nieuw winkelhart met multifunctioneel centrum,  woningen zijn verbeterd, het Lunettenpark en nieuwe beekloop zijn ingericht en er zijn  sociale activeringsprojecten ontstaan.

 

 

Afbeeldingen

13. Waterkwartier

Reageren

Twitter

Op de kaart

4  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
frans Manders 02-02-16 om 12:01

super goed project. start was minder omdat de bewoners in de krant lazen dat hun woning gesloopt werd. Maar dat is dubbel en dwars opgepakt en resultaat is helemaal top. Het is nu een hotspot van de stad geworden. Iedereen gaat er heen om lekker te winkelen maar ook is het er goed wonen.

Dik Vriezekolk 26-02-16 om 15:36

Vorige week boodschappen gedaan met mijn jongste dochter bij de Jumbo en Aldi.
Het is er erg vies .Mijn dochter had hondepoep aan haar schoen en ook met de winkelwagentjes reden we door de hondepoep.
Er ligt ook erg veel zwerfvuil.Jammer dat de bewoners en ook bezoekers er een zootje van maken.

Gea Marcus 09-03-16 om 18:22

Het is een mooie wijk geworden en nu hopen dat de bewoners de tuinen gaan opknappen en ook onderhouden.
Dan lijkt het bijna een nieuwbouwwijk.

jenny jongepier 04-04-16 om 15:46

Ik ben heel blij dat het Waterkwartier nu opgeknapt is. Ik woon er zelf, aan de Emmerikseweg en heb het er al 30 jaar naar mijn zin. Het enige waar ik nog depri van word is het begin van de Vijfmorgenstraat, die begint aan de Emmerikseweg. Dat ziet er niet uit, maar de rest is mooi geworden. Ik vind vooral het gebouw Waterkracht helemaal aan de verwachtingen voldoen als inloopcentrum, je kunt er koffie etc drinken, en het is er gezellig, er worden ook aktiviteiten georganiseerd.