12. Bergharen

310 keer bekeken 3 reacties

Gebieden met Passie

Voor de zesde editie hebben wij ervoor gekozen de prijs open te stellen voor ‘voorbeeldige gebieden’. Dat konden centrumgebieden zijn, stadsdelen of wijken, (delen van) dorpen, of bijzondere buitengebieden en landschappen. De focus op het hele gebied is een stijlbreuk met de vorige vijf edities, toen de prijs werd uitgeschreven voor beeldbepalende projecten in een gemeente. Een ander verschil is dat naast gemeenten ook waterschappen en maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur, landschap en landbouw en architectuur uitgenodigd werden een gebied met passie in te sturen. Wil je meer weten over de zesde editie van de prijs? Bekijk dan de onderstaande genomineerden of klik hier voor een terugblik op de manifestatie of hier voor het lezen van de blogs.

Dorp Bergharen, gemeente Wijchen is gebouwd langs doorgaande wegen en ligt op een rivierduin en is omgeven door oeverwallen en komgronden.

De noordkant heeft op een hoger gelegen rivierduin een uniek natuurgebied en aan de rand van het dorp is een klein industrieterrein. Het dorp is klein, compact, vitaal en erg actief. Een leefbaarheidgroep zet zich in voor het dorp en weet draagvlak te creëren voor diverse vraagstukken en activiteiten. Zogenaamde uitwerkgroepen werken aan vijf thema’s: 1) verkeer, 2) wonen, 3) voorzieningen, 4) werken/ ondernemen/recreatie/toerisme en 5) ruimtelijke kwaliteit. Belangrijk project dat nu onderhanden is, is de multifunctionele buitenaccomodatie “De Uitloper”. Dit terrein, ‘het groene hart’ van het dorp, was voorheen een korfbalveld. Deze buitenaccomodatie wordt samen met het kulturhus "De Zandloper" (een multifunctionele binnen-accommodatie) de centrale ontmoetingsplek voor alle dorpsbewoners. Andere projecten zijn: ontwikkeling wandelpadennetwerk, in eren herstellen van kiosk, organisatie jaarlijkse wandeltweedaagse, uitgeven boekje historische gebouwen, inrichten overdekte hangplek voor jongeren en een educatieve fruittuin.

Afbeeldingen

12. Bergharen

Reageren

Twitter

Op de kaart

3  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Willie van Doornik 02-02-16 om 22:21

Prachtig dorp met een grote sociale cohesie en met veel ondernemers die het hart op de goede plaats hebben. Kinderen, jongeren, ouderen gaan respectvol met elkaar om en zaken worden opgelost door te praten met elkaar! TOP Dorp! Een kern met PIT!

Mooi dorp en een prachtige omgeving. Ook om de vakantie door te brengen. Lekker fietsen en wandelen. Supermarkt, forelvissen, cafetaria, slagerij en niet te vergeten een eetcafé binnen handbereik.

Jacobus Krutwagen 23-03-16 om 13:09

Schrijf een reactie...Ben het helemaal eens met de vorige reacties.