11. Park Scherpenzeel

552 keer bekeken 9 reacties

Gebieden met Passie

Voor de zesde editie hebben wij ervoor gekozen de prijs open te stellen voor ‘voorbeeldige gebieden’. Dat konden centrumgebieden zijn, stadsdelen of wijken, (delen van) dorpen, of bijzondere buitengebieden en landschappen. De focus op het hele gebied is een stijlbreuk met de vorige vijf edities, toen de prijs werd uitgeschreven voor beeldbepalende projecten in een gemeente. Een ander verschil is dat naast gemeenten ook waterschappen en maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur, landschap en landbouw en architectuur uitgenodigd werden een gebied met passie in te sturen. Wil je meer weten over de zesde editie van de prijs? Bekijk dan de onderstaande genomineerden of klik hier voor een terugblik op de manifestatie of hier voor het lezen van de blogs.

Het uitgestrekte landschapspark Scherpenzeel omvat 40 hectare en verbindt als een groene long het Huis Scherpenzeel (Rijksmonument in het dorpscentrum) met de Lunterse Beek in het zuiden.

Het park vormt de verbinding tussen dorp en agrarisch landschap.

Sinds de 17e eeuw is deze verbinding gekoesterd en in stand gebleven, hoewel het tegenwoordig aan oost- en westkant is ingeklemd door bebouwing. Park Scherpenzeel is een fijnmazig gebied, dat bestaat uit bospartijen, waterpartijen, verre zichten, boerderijen en agrarische gronden, dooraderd door een netwerk van monumentale lanen en de Lunterse Beek. Park Scherpenzeel is ook het historisch hart van Landgoed Scherpenzeel (1000 ha). Park Scherpenzeel is door zijn centrale ligging geliefd en druk bezocht, en door zijn langgerekte vorm en 19e eeuwse aanleg romantisch, en prachtig. Ontwerp is van de hand van de beroemde 19e eeuwse architect S. van Lunteren. Het gebied heeft hoge tuinhistorische waarde. Maar vanwege sleetsheid is revitalisering en herstel nodig. Verschillende partijen werken samen voor het nemen van maatregelen. Daarbij wordt een subtiele afweging gemaakt tussen de recreatieve betekenis van het gebied, de cultuurhistorische waarden die beter zichtbaar gemaakt moeten worden, en de ecologische waarden die beschermd moeten worden. Het herstel van de historische opbouw in het parklandschap heeft prioriteit. Aangesloten wordt bij het project van het waterschap om de Lunterse beek weer te laten afvoeren.

Afbeeldingen

11. Park Scherpenzeel

Reageren

Twitter

Op de kaart

9  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Archivaris Oudscherpenzeel 03-02-16 om 18:47

Vanzelfsprekend wordt deze nominatie van harte ondersteund door de vereniging Oud Scherpenzeel. De parkaanleg, Huize Scherpenzeel en de andere historische bebouwing in het Park is --ondanks de vanzelfsprekend waarmee wij hiermee omgaan-- van grote betekenis voor ons dorp en daarom ook van groot belang, niet alleen om te behouden, maar ook om te onderhouden. Daarom ook vanuit ons de oproep : Stem mee op Park Scherpenzeel !
Piet Valkenburg
Archivaris van ver. Oud Scherpenzeel.

Marieke Hoogenraad 08-02-16 om 9:36

Als inwoner van buurgemeente Woudenberg (provincie Utrecht) komen wij als gezin altijd graag naar Landgoed Scherpenzeel. Uniek: vanaf de oude dorpskerk in hartje centrum loop je zo via het park de weilanden in. Sfeervol: met verschillende prachtige historische gebouwen. Afwisselend: Oude bomen, smalle bospaadjes , park, weiland, boerderijen. Maar ook praktisch: parkeergelegenheid geen probleem, met de kinderen eendjes voeren, voetballen in de tuin van het landhuis.
(Ik zou willen dat ons dorp zo'n prachtig park had!.)

Marieke Willemsen 16-02-16 om 10:36

Het Park Scherpenzeel is een groene oase midden in de sfeervolle dorpskern. Je vindt er direct de rust en inspiratie die je hoopt te vinden, maar zelden daadwerkelijk vindt, in het centrum van een plattelandsgemeente. Het is echt een park van de bevolking: er wordt van alles georganiseerd, maar ook zonder evenement is het een heerlijke plek voor iedereen.

Ody Honders 20-02-16 om 11:18

Als secretaris van Stichting Oud Woudenberg voldoe ik graag aan het verzoek om op het Park van Huize Scherpenzeel te stemmen. Als zusterorganisatie zijn wij verplicht ook onze zorg te betonen voor het erfgoed van onze buurgemeente. Zeker gezien de goede contacten die wij als historische organisaties met elkaar onderhouden ondanks de provinciegrens die ons scheidt.

Germa van de Fliert 22-02-16 om 10:48

In de lente vieren we hier Koningsdag en zomers de altijd gezellige Picknick Valley.
Een prachtig park waar je in de herfst uren kan zoeken naar bladeren, kastanjes, eikels en andere prachtige elementen van de herfst. Voetballen, wandelen, fietsen of gewoon relaxen dit park heeft het te bieden. Huize Scherpenzeel, wat gevestigd is in het midden van het park, is een officiƫle trouwlocatie en het park een schitterende plek voor de fotoshoot.
De natuur op zijn mooiste met een combinatie van historische en nieuwe elementen.

Hendrik Jan van Bentum 01-03-16 om 16:32

Als inwoner van Scherpenzeel ben ik heel trots op ons mooie park, waar velen dankbaar gebruik van maken. Men kan er ronddwalen, Koningsdag vieren, trouwfoto's maken en er vinden vele activiteiten plaats. Dat alles in een prachtige lommerrijke omgeving met oude elementen, wat ons dorp nog meer de moeite waard maakt.

Maria E. Boonzaaijer-Osnabrugge 09-03-16 om 14:00

als lid van Oud Scherpenzeel, vinden wij dat het park een belangrijke plek van Scherpenzeel is

j v d waerdt 09-03-16 om 17:29

Het gebied verdient opwaardering, als overgang van een geurbaniseerd dorpscentrum naar een plattelandsgebied met vrij kale weilanden. Het Landgoed is een fraaie kern daarin maar niet voldoende, met name de weilanden ten zuiden daarvan kunnen sterk verbeterd worden. Vooral landschapselementen als hoogstamboomaard, bijenstal, leibomen, kleinschalige bouwlanden met spelt, koolzaad, rogge, ed kunnen voor een aantrekkelijk landschap zorgen. De weilanden kunnen aangevuld worden met bloemrijke bermen.
Ook het inrichten van een tuin waar bessen en vruchten door buurtbewoners vergroot de diversiteit - vogels, vlinders, bijen en hommels hebben daar ook veel plezier van.
De IMKERVERENIGING SCHERPENZEEL-WOUDENBERG wil op korte termijn een bijdrage leveren door het inrichten van een bijen/vlindertuin en een bijenstand. Enige steun daarvoor is al toegezegd. Binnenkort meer hierover in de ScherpenzeelseKrant.

anoniem 05-04-16 om 11:09

Namens de monumentencommissie Scherpenzeel heb ik natuurlijk gestemd op het park Scherpenzeel. Van harte hoopt de commissie dat de juryprijs wordt uitgereikt aan de Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen en de Stichting Landgoed Scherpenzeel voor dit prachtige initiatief.
W.J. Tijmensen, secretaris gemeentelijke monumentencommissie.