10. Renkums Beekdal

384 keer bekeken 23 reacties

Gebieden met Passie

Voor de zesde editie hebben wij ervoor gekozen de prijs open te stellen voor ‘voorbeeldige gebieden’. Dat konden centrumgebieden zijn, stadsdelen of wijken, (delen van) dorpen, of bijzondere buitengebieden en landschappen. De focus op het hele gebied is een stijlbreuk met de vorige vijf edities, toen de prijs werd uitgeschreven voor beeldbepalende projecten in een gemeente. Een ander verschil is dat naast gemeenten ook waterschappen en maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur, landschap en landbouw en architectuur uitgenodigd werden een gebied met passie in te sturen. Wil je meer weten over de zesde editie van de prijs? Bekijk dan de onderstaande genomineerden of klik hier voor een terugblik op de manifestatie of hier voor het lezen van de blogs.

Het Renkums beekdal ligt ten westen van het dorp Renkum, gelegen aan de zuidwestzijde van de Veluwe. Renkumse beek stroomt door dit gebied en maakt verbinding met de Nederrijn.

Het Renkums Beekdal maakt onderdeel van de Renkumse Poort, één van de poortgebieden die de hoge en droge Veluwe verbindt met de natte en voedselrijke uiterwaarden. Je ervaart de hoogteverschillen tussen de randen van het beekdal en het moerassige dal. In de lengterichting zijn er prachtige vergezichten. Tot enkele jaren geleden was het een gebied met industrie en landbouw; nu is het een gebied met landschap, natuur en cultuurhistorie. Het is volop in ontwikkeling ten gunste van natuur, cultuurhistorie, recreatie en milieu-educatie. De cultuurhistorie is volop aanwezig: grafheuvels, oude boerderijen, restanten van watermolens en papierfabrieken, enz. Nieuwe verwijzingen, zoals het papiermakersmonument, leggen de nadruk op de oude cultuurhistorie.

In de afgelopen periode is een natuurinformatiecentrum opgezet en werken particulieren en ondernemers aan de ontwikkeling van het landschap. Ook zijn steeds meer vrijwilligers actief om het landschap te onderhouden, klompenpaden uit te zetten en voorlichting te geven.

Afbeeldingen

10. Renkums Beekdal

Reageren

Twitter

Op de kaart

23  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
André Menting 01-02-16 om 20:08

Geef je stem aan deze mooiste plek van Gelderland. Waar industrie plaats heeft gemaakt voor natuur en waar vele vrijwillgers het landschap onderhouden, de dier- en plantensoorten inventariseren en u en uw kinderen van educatieve informatie voorzien in het schitterende informatiecentrum Renkums Beekdal. Uw stem meer dan waard! Stemt u ook op Renkums Beekdal?

Gabriella van der Linden 02-02-16 om 0:21

Geef je je stem aan dit prachtige gebied? Dit is een uniek stukje Nederland. Hier heeft de mens een stapje terug gedaan, zodat de natuur veel stappen vooruit kan gaan. Dit gebied verdient jouw stem!!

Jaël Bergwerff 02-02-16 om 9:03

Het Renkums Beekdal is een belangrijk onderdeel van de Renkumsepoort, de verbinding van de Veluwe naar het rivierengebied. Omdat de industrie nu geen blokkade meer oplevert in het beekdal kan het wild zich nu steeds beter bewegen door het gebied. Als Boswachter van Staatsbosbeheer ben ik heel blij met deze ontwikkeling. Ook wij mensen kunnen nu het beekdal beleven in zijn geheel. Als je er nog nooit geweest ben kom dan vooral kijken, en geef je stem!

D.M. Boortman-Arnold 02-02-16 om 17:49

Het is het gebied wat wij beschouwen als onze achtertuin we hoeven alleen de weg over te steken en we kunnen uren genietend wandelen of we maken een kleine ronde met uitzicht op het Beekdal!!!i in allejaargetijden een belevenis!!!

Henk Barten 02-02-16 om 18:16

Bij de vorige reactie wordt volgens mij de spijker precies op de kop geslagen. Ik zou er aan toe willen voegen dat het terug veranderen van het gebied, van een gebied dat dreigde te bezwijken naar een pre-industrieel gebied, een zaak is van een zeer lange adem en steun van vele mensen en instanties. Een cultureel erfgoed is gerehabiliteerd! Misschien ooit toch nog eens een oud concept watermolen in de stroom nabouwen?

Rien Budding 02-02-16 om 18:28

Als geboren Renkummer is het geweldig wat er is gerealiseerd met het Renkums Beekdal! Het heeft de nodige Euro's gekost, maar dan heb je ook wat. Het was ook mijn playground als kind/ tiener in de jaren 50/ 60. Je mag als Gemeente en provincie supertrots zijn dat het project uitermate is geslaagd. En de herten/ reeën/ zwijnen komen of zijn er al! Zelf al Lepelaars gespot en zilverreigers! De zware industrie (papier en rubber) heeft plaats gemaakt voor de natuur hoe het moet zijn! Ik gun iedereen het Beekdal met zijn kleine stuwwallen en diversiteit als onderdeel van Natura 2000. Het is een start maar het begin is er!

Paul Maessen 02-02-16 om 21:04

De "nieuwe rijken" van weleer en adel vertoefden hier, watermolens domineerden de beeklopen, boeren zwoegden in de natte vallei, een industriegebied dreigde hier te ontstaan. Dit alles is nu historie. Nuchter verstand, gevoel voor natuur en landschap en een toekomstvisie, creëerden het Renkums Beekdal van nu. Tientallen vrijwilligers, gedreven door de passie voor dit dynamische stukje Gelderland, zorgen er nu voor dat iedereen kan genieten van dit hele mooie plekje! Uw stem vormt de kroon op hun jarenlange werk; doen dus! En daarna komt u weer heerlijk onthaasten aan de boorden van de kabbelende Renkumse beken!

m lo 03-02-16 om 9:25

Een groot deel van de aanwezige waterstroom is te danken aan de ruim 20 jaarlange inzet van vrijwilligers. Het is een mooi resultaat. Deze "beekgravers" houden regelmatig de beken en sprengen tot kilometers noordwaards stromend samen met de landeigenaren. Je kunt ze op zaterdag ochtenden soms tot hun kuiten in de beek zien aanmodderen. Hulde !

Renske Schaafsma 03-02-16 om 22:25

Wie stemt er ook op dit mooie, speciale natuurgebied?? In mijn jeugd stond er hier een industrieterrein en stroomde er weinig tot geen water door de beken. Door jarenlange, onuitputtelijke inzet van vele vrijwilligers is het nu een verbindingszone tussen de Veluwe en de Betuwe, en zit er weer water in de beken en broeden er zelfs ijsvogels!. In zowel natuurlijk als cultuurhistorisch opzicht is dit een heel mooi gebied.

Henk Keizer 04-02-16 om 12:26

Geweldig mooie natuur ! Als gitarist / entertainer ben ik vaak op zondagmiddag te vinden in uitspanning De Beken om een muzikale bijdrage te leveren in / bij deze prachtig verbouwde boerderij waar men ook kan eten en wat drinken. Megaplek gewoon. Hartelijke groet , Henk Keizer

Jeannette Kieft 04-02-16 om 18:11

Als import Renkumer ben ik echt giga trots op de natuur als mijn achtertuin. Nooit verwacht dat de industrie hier plaats kon maken voor werkelijk een stuk schitterend natuur. Een verbinding extra tussen al die mooie gebieden die wij hier in Renkum al rijk zijn. Uren kunnen wij hier lopen, kinderen vermaken zich bij de waterval, de buitenplaatsen in dit gebied.

Anna Budding 06-02-16 om 13:56

Renkums beekdal het mooist en romantisch stukje groen sinds mijn kindertijd. Hutten bouwen, wegdromen , bomen klimmen en in de beken spelen. Ik kom nog steeds speciaal terug voor een wandeling en het gebied word alsmaar mooier...

Richard van Oosterwijk 09-02-16 om 16:56

Heerlijke plek om tot rust te komen. Hoort zelfs bij de Top5 mooiste plekken in Nederland. Wat voor weer het ook is: er is altijd iets te zien dat de moeite waard is.

Dirk van der Plaat 13-02-16 om 10:24

Lastig, dit. Het zijn stuk voor stuk mooie plekken. De vraag was echter naar je favoriete gebied met passie, en dan kom ik toch bij het beekdal uit. Mooie omgeving met hoge natuurwaarden en veel restanten van een indrukwekkend verleden. We wandelen en fietsen er graag, liefst vroeg op de morgen als de natuur ontwaakt en er nog weinig anderen zijn. Rust, stilte, mistflarden -de juffer van Grunsfoort?- en dan, tijdens genietend luisteren naar het heerlijke vogelconcert, plotsklaps een ree... Het is daar zó mooi!

Vincent van Gogh 14-02-16 om 13:01

Niet voor niets is het Renkums Beekdaal uitgekozen als natuurgebied voor de Van Gogh Wandeling 'Lichtvoetig leven met Van Gogh'. Deze groepswandelingen zijn voor mensen die wel eens te maken hebben met ontmoediging, somberheid of burnout, of dit in hun naaste omgeving meemaken. Aan de hand van het leven van Vincent van Gogh en de natuur geeft wandelpsycholoog Karolien van der Woude wandelaars inzicht en praktische handreikingen om lichtvoetiger te leven. De natuur van het Renkums Beekdal sluit daar perfect op aan, het is 'genezend landschap'. Door hier te wandelen voelt je bestaan lichter. Meer informatie: https://vangoghwandeling.nl en http://www.lichtvoetigleven.nl.

Ton Roelofs 16-02-16 om 16:01

stem voor het Renkums Beekdal dat is altijd al mooi geweest jammer dat er industrie op gestaan heeft maar dat is nu eindelijk echt weg het is nu nog veel mooier geworden om door te wandelen een ieder wil ik adviseren om daar eens te gaan kijken ik ben van oorsprong een Renkummer (ben wel geboren in Arnhem) maar heb van 1950 tot 1989 in Renkum/Heelsum gewoond en de omgeving is daar super mooi

Dirk H. van Uitert 18-02-16 om 11:32

En opnieuw wordt de ruimtelijke kwaliteit in het Renkums Beekdal verbeterd. Onder auspiciën van Stichting Renkums Beekdal wordt momenteel -met steun van Staatsbosbeheer, Horeca en Zorgvoorziening De Beken en Gemeente Renkum- het bestaande parkeerterrein P-Veluwe getransformeerd in een hoogwaardig toeristisch recreatief overstappunt.
En dat op zich is opnieuw een felicitatie waard aan de tientallen vrijwilligers die zich wekelijks inzetten voor en in het Renkums Beekdal en natuurlijk ook voor de toenemende stroom bezoekers die van dag tot dag genieten van het 'Renkums Beekdal als Poort van de Veluwe'! Zie www.renkumsbeekdal.nl.

Dirk H. van Uitert, Oosterbeek

Kayleigh Van Lieshout 18-02-16 om 11:33

Het Renkums beekdal is mijn favoriete plek om te wandelen, het is prachtig heringericht en mooi onderhouden.

christel hensema 26-02-16 om 8:46

De prachtige plek waar mijn opa vroeger in de fabriek werkte, een rustige groene plek waar natuur en historie samenkomen en waarvan mijn schoonzus projectleider was en waar nu haar herinneringsbank staat. Een heel bijzondere plek aan de rand van mijn geboortedorp dat deze prijs zeker moet krijgen!

carla van bochoven 26-02-16 om 16:28

Het Renkums Beekdal leerde ik kennen tpen er nog volop industrie was. Het is toch wel heel bijzonder dat dit gebied terug is gegeven aan de naruur! En wat is het een schitterend natuurgebied dat nog volop in ontwikkeling is! Iedere keer weer anders. Echt een gebied om enorm van te genieten !

Michiel van Luijn 29-02-16 om 11:14

Een bijzonder gebied waar natuur, geschiedenis, oude industrie, cultuur en kunst in een perfecte harmonie tot uiting komt.
Herinneringen voor ouderen, leerzaam voor jongeren en veel speelplezier voor de allerkleinsten en dat alles via mooi natuurlijk aangelegde paden.

nelyke van herrikhuyzen 02-03-16 om 16:36

3-3-2016 Nelyke van Herrikhuyzen
Heel wat stappen heb ik als kind gezet in dit prachtige beekdal, wat een metamorfose, toen was het ook al een wandelparadijs, schitterend
cultuurgebied voor jong en oud. Een aantal keren per jaar wandel ik hier nog. Heerlijk!

Monique Van Gerwen 09-04-16 om 19:57

Nog 1 dag om te stemmen op de mooiste plek van Gelderland, alles is er, bos, beken, vogels, geschiedenis, toekomst. Zo prachtig daar, je komt er altijd tot rust.