09. Oude IJssel van de grens tot stuw De Pol

370 keer bekeken 6 reacties

Gebieden met Passie

Voor de zesde editie hebben wij ervoor gekozen de prijs open te stellen voor ‘voorbeeldige gebieden’. Dat konden centrumgebieden zijn, stadsdelen of wijken, (delen van) dorpen, of bijzondere buitengebieden en landschappen. De focus op het hele gebied is een stijlbreuk met de vorige vijf edities, toen de prijs werd uitgeschreven voor beeldbepalende projecten in een gemeente. Een ander verschil is dat naast gemeenten ook waterschappen en maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur, landschap en landbouw en architectuur uitgenodigd werden een gebied met passie in te sturen. Wil je meer weten over de zesde editie van de prijs? Bekijk dan de onderstaande genomineerden of klik hier voor een terugblik op de manifestatie of hier voor het lezen van de blogs.

De Oude IJssel stroomt bij Gendringen ons land binnen, niet veel later voegt de Aa-strang zich daarbij. 24 kilometer lang stroomt de rivier, tot aan Doesburg, door een landschap van stroomruggen, rivierduinen, rivierweiden, stadjes, dorpen en kastelen.

Het blikveld is gericht tot aan stuw De Pol, nabij Gaanderen. De belangrijkste functie van deze rivier is waterkering en waterafvoer. Het gebied heeft de afgelopen 15 jaar een behoorlijke transformatie ondergaan: ontwikkeling van de ecologische verbindingszone, vergroten van recreatieve mogelijkheden op en langs het water, realisering van vitale stedelijke ontwikkeling (o.a. de Ulftse ijzergieterij DRU) en impuls voor de sportvisserij. Langs de rivier zijn verschillende interessante en toegankelijke plekken ontstaan. Bijvoorbeeld bij stuw De Pol zijn vispassages aangelegd. In het gebied Engbergen is veel tot stand gebracht. Er zijn daar nieuwe wandel- en fietspaden, een paardencentrum en ruiterpaden, een nieuwe kinderboerderij en een inrichting van het gebied die de gewenste ecologische waarden ondersteunt en ook klimaatbestendig is. Tevens is er kavelruil toegepast. Door nadrukkelijk de samenhang te zoeken tussen rivierontwikkelingen en naastgelegen gebiedsontwikkelingen toont zich een vernieuwd landschap.

Afbeeldingen

09. Oude IJssel van de grens tot stuw De Pol

Reageren

Twitter

Op de kaart

6  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
E. Pol 02-02-16 om 19:26

Een geweldig gebied met mooie wandel- en fietspaden!

Marion Pels Rijcken- van Bon 16-02-16 om 21:58

Niets mooier dan Genderingen, Engbergen, de oude ijssel en oom Be!


Jo Tim 17-02-16 om 13:31

Alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Ineke Wensink 26-02-16 om 16:42

Ik ben bevooroordeeld omdat mijn wiegje daar 500 meter vandaan, gestaan heeft. Maar oohh, wat is het hier mooi (geworden)!! Mijn complimenten aan de landschapsarchitecten en de personen die hieraan gewerkt hebben. Het is hier zo mooi geworden, heel rustiek en ontspannend!
(nu alleen nog een stukje bos/weiland afgezet voor loslopende honden, dan is het helemaal toppie-perfect!)

Jack Janssen 27-02-16 om 11:27

Ik kan iedereen van harte uitnodigen om hier eens een kijkje te komen nemen. Hier is op een prachtige wijze natuur aangelegd om de Oude IJssel de ruimte te geven bij hoog water je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de omgeving. Ook op de fiets kun je volop genieten want er loopt vrijwel langs de gehele rivier een fietspad.

Linda Terhorst 07-04-16 om 13:22

Een prachtig gebied!! En het zou nog veel mooier kunnen worden! Loop er dagelijks met mijn hond (helaas geen losloopstuk/speelweide) te genieten van het prachtige uitzicht, alle dieren die broeden etc. en mensen die daar komen voor een flink stuk ontspanning.