07. IJsselstein

792 keer bekeken 30 comments

Gebieden met Passie

Voor de zesde editie hebben wij ervoor gekozen de prijs open te stellen voor ‘voorbeeldige gebieden’. Dat konden centrumgebieden zijn, stadsdelen of wijken, (delen van) dorpen, of bijzondere buitengebieden en landschappen. De focus op het hele gebied is een stijlbreuk met de vorige vijf edities, toen de prijs werd uitgeschreven voor beeldbepalende projecten in een gemeente. Een ander verschil is dat naast gemeenten ook waterschappen en maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur, landschap en landbouw en architectuur uitgenodigd werden een gebied met passie in te sturen. Wil je meer weten over de zesde editie van de prijs? Bekijk dan de onderstaande genomineerden of klik hier voor een terugblik op de manifestatie of hier voor het lezen van de blogs.

Deze oude ’bewoningsplaats’ ligt samen met Altena in de uiterwaarden langs de IJssel, ten noorden van Hattem.

IJsselstein ademt de sfeer van het IJssellandschap met vergezichten en weidse luchten. Nu is IJsselstein, met zijn bijzondere ligging aan de IJssel en de Bottestreng, een plek voor privé-bewoning. Het karakteristieke van dit gebied is haar verhaal, een plek met een eigenaardige geschiedenis. IJsselstein was ooit een vestingwerk (één van de 46 redoutes (veldschansen) van Gelderland langs de IJssel). Daarna jarenlang gebruikt voor tichelwerk (steenfabriek). Vervolgens boerderij, buitenplaats, schipperschool, (communistisch) trefpunt, (christelijk) vakantieoord, camping, groepsaccommodatie, directiekeet en huisvesting bij de bouw van de nieuwe spoorbrug. Nu woonhuis. De eigenaar heeft de karakteristieke bebouwing van het voormalige landhuis en vakantiehuis onlangs laten slopen. De plek is nu voor eigen bewoning heringericht met de mogelijkheid om het door te ontwikkelen tot ‘buiten-plaats en ontmoetingsplek’. Daarbij heeft hij gebruik gemaakt van aanwezige beplanting, bebouwing, hoogteverschillen en geschiedenis. Het streven is om paar keer jaar het terrein en omgeving open te stellen. Op de eveneens oude bewoningsplaats Altena staan nog twee monumentale – vervallen – steenfabrieken.

Images

07. IJsselstein

Comment

Twitter

On the map

30  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Carel Nankman February 04, 2016

Wat een prachtige plek. En ze zal nog veel mooier worden.
CN

Lienke De Weerdt February 04, 2016

IJsselstein? Betoverend mooi! In alle jaargetijden, met die levendige rivier en de prachtige oude bomen, je waant je in een sprookje, vooral als je er zoveel herinneringen hebt liggen!

Barry Brouwer February 05, 2016

Smorgens vroeg de sprookjes achtige nevel over het water, het geluid van een kieviet of een watervogel en een pliegel gladde IJssel.
De dag breekt aan, een vrachtschip passeerd en kruist een zijlbootje die zich moeizaam tegen de stroming in verplaatst.
Het spiegel gladde water is veranderd in een soms kolkende rivier waar je moeilijk van weg kunt kijken.
S'avonds keert de rust weder en spiegeld de zon's ondergang en bijzondere luchten in het opnieuw geworden spiegel gladde water.
Het weidse uitzicht kijkend, van onder een mega grote notenboom die op het midden van het glooiende veld staat is betoverend.
In de verte zicht op de oude toren van de Andreaskerk in het unieke stadje Hattem, en aan de andere kant van de rivier de uiterwaarden en natuurgebieden van Zwolle.
Deze bijzondere plek met zoveel geschiedenis en herinneringen, moet je een keer geweest zijn.
En wat prachtig dat er mooie ideeën gesmeed worden om leuke activiteiten te houden op IJsselstein zodat een breder publiek kan genieten van deze unieke plek.

Barry Brouwer

E.J. Remerie February 05, 2016

De PRACHTIGE.plek is mij wel 1000 STEMMEN waard
....................
Frank Remerie

Jan Egbert Jansen February 05, 2016

Wij hadden het voorrecht om IJsselstein te bezoeken en waren onder de indruk van de ruimtelijke kwaliteit van het prachtige landgoed, dat recentelijk zeer zorgvuldig is hersteld. Op deze wijze heeft deze historische plek weer toekomst! Geweldig ook dat er activiteiten ontwikkeld worden waardoor een breed publiek er van mag meegenieten.
Een stem meer dan waard!
Jan en Janny Jansen, Wapenveld.

Kees van Rijckevorsel February 06, 2016

Schrijf een reactie...Een klein maar fijn initiatief van een particulier. Zonder overheid als belanghebbende, als mede-planner, als mede-uitvoerder of als grote financier. Alleen daarom al een eerste prijs waard!!!

Mirjam van der Maas February 07, 2016

Het prachtige IJsselstein is in de beste handen gevallen die het maar kan wensen!

M. Jansen February 07, 2016

Iedereen die hier wel eens is geweest, laat de herinnering aan deze plek niet meer los. De grootsheid schuilt in de eenvoud en de kleinschaligheid.

Gerrit Kouwenhoven February 08, 2016

De historie van deze plek, voor zover niet zichtbaar in het land, ligt voor het oprapen in een mooi boekje, uitgegeven door de eigenaar. Met de kennis daarvan komt deze plek helemaal tot leven. Laatst sprak ik nog een oude man (89) die tijdens de bezetting de Arbeidseinsatz kon ontlopen door hier leerling te worden van het scheepsinternaat.
Gerrit Kouwenhoven, streekarchivaris

Michiel Werkhoven February 08, 2016

Wat een fantastische plek om nieuw en oud te zien samengaan. We zijn zeer benieuwd naar de toekomstige buitenplaats, die beloofd wordt.........want dan komen we zeker langs om samen met andere aardige mensen al mijmerend naar langsvarende scheepjes te kijken.

Groet Michiel Werkhoven en Bruno Barat

roel veltkamp February 08, 2016

Een prachtige locatie waar de rust en stilte van uitstraalt, met een prachtig vergezicht over de ijssel en uiterwaarden.
En een locatie die ondanks de veranderingen die in stijl zijn gedaan ook veel oude herinneringen zal blijven oproepen.
Kortweg een fantastische plek om te wonen.

Yael Nitza February 09, 2016

Heel erg mooi, Ijsselstein krijgt zeker mijn stem!

Ben - Harsta February 09, 2016

IJsselstein! Zeer origineel, geweldig . . . ! Goed begin van een 'gebiedsontwikkeling' en de prijs kan zeer wel helpen bij het vervolg!!
Ben Harsta BNO, Innovaties

Willem Bultman February 09, 2016

Met veel plezier stem ik op dit geweldige initiatief van iemand met een tomeloze inzet voor het behoud en ontwikkelen van onze cultuurhistorie.

Bert Oosting February 11, 2016

In een ver verleden heb ik hier wel eens zandzakken gevuld om het vele overgelopen ijssel water tegen te houden. Het is er nu alleen maar mooier op geworden. En, kijk ook eens aan de andere kant van de dijk waar het landschapspark de Assenrade in ontwikkeling is met als centrale plek de ijs en skeeler baan. Ook hier een goeie ontwikkeling.

Bert Oosting February 11, 2016

Ik heb op deze mooie plek in een ver verleden nog wel eens zandzakken gevuld voor de enorme wateroverlast. Kijk ook eens aan de andere kant van de dijk waar een landschapspark de Assenrade in ontwikkeling is, met als centrale punt de nieuwe ijsbaan met skeelerban. Nog een reden temeer om hier een stem op uit te brengen.

Pieter J. van den Bergh February 12, 2016

IJsselstein. Een markante plek, met indrukwekkend uitzicht op de IJssel en de nieuwe spoorbrug. En met een renovatie die recht doet aan de (natuur)historische waarde van weleer. De moeite waard om er een kijkje te nemen.

Henk Brem February 16, 2016

Prachtige plek, nu weer een eilandje omsloten door water. Over de geschiedenis is een boekwerkje uitgegeven.

Jannet Visch February 17, 2016

Een prachtige plek. De mooie oude bomen geven inspiratie en rust. Een mooie binnenkomer voor Hattem.
Jannet

Anneke van Berkum February 23, 2016

IJsselstein mooi plekje aan de IJssel. Nevel over het water en het geplof van vrachtboten die rustig door het water glijden.

Ben - Harsta February 24, 2016

24-02-2016 M. Harsta-Broek: inderdaad een prachtige plek! Mooi natuurlijk; houden zo!

Theo Westerbeek February 25, 2016

IJsselstein, een unieke buitenplaats met grote natuur- en historische waarde,
gelegen in de uiterwaarden van de IJssel.
Wat een mooie landschapstuin met ruïne.
Deze bijzondere plek verdient de Gelderse prijs.

Willie en Theo Westerbeek.

Dik Eghuizen February 26, 2016

als rasechte Hattemer deze plek altijd gekoesterd vanwege haar natuurhistorische waarde

Roelof Koebrugge March 01, 2016

Wat een adembenemende plek, je hebt het gevoel een schilderij van Voerman binnen te stappen. En dat is GENIETEN! Fraai streven om deze plek met anderen te willen delen. Chapeau!

Emily van Dijk March 06, 2016

Wat is het mooi gerestaureerd! Ik kan goed zien dat het aangepast is en ik vind het zo veel mooier omdat het oud is maar toch ook weer nieuw. Ook is het mooi dat je een groot vergezicht hebt, waardoor je aan de ene kant Hattem ziet en aan de andere Zwolle. Hattem heeft de cultuurhistorie verbeterd en dat is goed gelukt.
Leuk dat er nieuwe activiteiten komen zodat iedereen deze mooie plaats kan bekijken! Ik vind het leuk dat hier (bijna) altijd iets te beleven valt, soms komt er een boot langs, dan weer slaat de bliksem in in het water, en ga zo maar door.
Ik vind het mooi dat er mensen wonen en goed dat iedereen het binnenkort kan bekijken!
Emily van Dijk

Robert Eisema March 08, 2016

IJsselstein is een unieke plek tussen de prachtige bosrijke Veluwe en de mooie rivier de IJssel. Het is de plaats waar ik ben getogen: waar ik heb leren fietsen, varen en duits heb leren spreken. De plek blijft uniek en hopelijk behouden voor vele generaties, omdat het een oase van rust is in de hedendaagse drukke samenleving.

Sjoerd Zwart March 18, 2016

Als jongen ben ik opgegroeid aan het begin van de Ijssel, bij Velp. Nu woon ik in Hattem.
IJsselstein kan een prachtige plek worden om veel mensen te laten genieten van het Ijssellandschap.

Derk van Gelder March 19, 2016

ik hoop dat we winnen een prachtig gebied aan de ijssel en wordt nog mooier

Annelies Kranenberg April 07, 2016

Een adembenemende plek, voor heel veel doeleinden, wat ook de bedoeling is van de eigenaren!
Een gebied waar mens en dier zich thuis zal voelen!

Elbert van der Linden July 27, 2016

Gefeliciteerd met het winnen van de Gelderse - jury - prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2016. Ik ben benieuwd wat deze waardering zal gaan uitrichten in het gebied. Ik ben er van overtuigd dat met passie het prijzengeld ingezet gaat worden voor verdere ontwikkeling van het gebied.

Cookie settings