06. De Goudsberg, middelpunt van Nederland

304 keer bekeken 6 reacties

Gebieden met Passie

Voor de zesde editie hebben wij ervoor gekozen de prijs open te stellen voor ‘voorbeeldige gebieden’. Dat konden centrumgebieden zijn, stadsdelen of wijken, (delen van) dorpen, of bijzondere buitengebieden en landschappen. De focus op het hele gebied is een stijlbreuk met de vorige vijf edities, toen de prijs werd uitgeschreven voor beeldbepalende projecten in een gemeente. Een ander verschil is dat naast gemeenten ook waterschappen en maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur, landschap en landbouw en architectuur uitgenodigd werden een gebied met passie in te sturen. Wil je meer weten over de zesde editie van de prijs? Bekijk dan de onderstaande genomineerden of klik hier voor een terugblik op de manifestatie of hier voor het lezen van de blogs.

Aan de westzijde van de Veluwe ligt dit overgangsgebied tussen Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Geldersche Vallei, in het buitengebied van de gemeente Ede en aan de rand van de dorpskern Lunteren.

De uitzonderlijke situatie van het gebied schuilt in de vele bijzonderheden die relatief dicht bij elkaar liggen. Op korte afstand kan een reis door de tijd worden gemaakt, sporen van de IJstijden, IJzertijd, Middeleeuwen, 19e eeuw en eerste helft 20e eeuw zijn hier te vinden. Het verhaal van Nederland op gebied van natuur en landschap wordt hier voor een belangrijk deel aan de hand van fysieke plekken geïllustreerd en beleefbaar gemaakt. Op deze plekken worden ruimte en tijd met elkaar in verband gebracht. Het Middelpunt van Nederland is daarom niet alleen een fysiek punt in het gebied, maar staat ook symbool voor de verschillende verhalen die hier samenkomen. Verhalen over natuur en landschap, sporen van voormalig landgebruik, recreatie en educatie. Verschillende routes ontsluiten de verhalen. Het gebied is ook sterk gevormd vanuit verschillende lokale initiatieven. Een goed voorbeeld daarvan is Het Luntersche Buurtbos met museum Oud-Lunteren. Een speciaal in het leven geroepen platform De Goudsberg, dat bestaat uit bewoners, ondernemers en grondeigenaren, zal nieuwe ontwikkelingen  begeleiden.

Afbeeldingen

06. De Goudsberg, middelpunt van Nederland

Reageren

Twitter

Op de kaart

6  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
rien de jonge 14-02-16 om 14:09

Vanuit het middelpunt van Nederland is ontdekken en genieten het sleutelwoord. Het gebied tussen Gelderse Vallei en de Veluwe herbergt veel verrassingen.
Behalve de afwisselende natuur en cultuur is kennisnemen van historische plekken meer dan de moeite waard. Ik zou zeggen: "Kom en ontdek de 'Goudsberg'

Evert-Jan Moraal 14-02-16 om 15:47

Oproep gedaan aan de Lunterse bevolking via diverse media. Er wordt al druk gestemd; als u twijfelt bekijk dan dit filmpje: https://vimeo.com/154614067. Ik weet zeker dat u dan heel enthousiast wordt! Het wordt een inhaalrace! Bedankt iedereen.

Gerda Blankestijn 14-02-16 om 18:17

Dit is echt het mooiste plekje van Nederland, de afwisselende natuur, de vele bezienswaardigheden en het mooie dorpje Lunteren, waar ik al mijn hele leven woon. Dit mooie stukje Nederland verdiend de eerste prijs.
Ook het filmpje op youtube https://www.youtube.com/watch?v=rnoo2C-nBz0
is het bekijken meer dan waard :-) Ik zou zeggen stemmen allemaal

Evert-Jan Moraal 19-02-16 om 12:50

Dat de 1500 hectare rondom het Middelpunt van Nederland mooi en uniek zijn, is eigenlijk met geen pen te beschrijven, daarom laten we het liever zien met beelden. Tenslotte is zien geloven: https://vimeo.com/154614067
Bent u overtuigd? Stem dan op dit prachtige project en kom vooral eens kijken, te beginnen bij de permanente tentoonstelling in Museum Oud-Lunteren om aansluitend de stoute wandelschoenen aan te trekken en het gebied in te trekken. U zult verbaasd staan!

Ben van de Weerd 25-02-16 om 9:53

De Goudsberg in Lunteren ligt nog net op de stuwwal, het opvallendste landschapselement dat het landijs in Centraal Nederland in de voorlaatste ijstijd, het Saalien (370.000 - 130.000 jaar geleden), heeft achtergelaten. Zodra het min of meer gesloten landijsfront in Midden- en Oost-Nederland arriveerde splitste dit front zich in een aantal brede ijstongen gelegen in glaciale bekkens). Ter hoogte van de Goudsberg splitste het glaciale bekken van de Eem zich in twee kleinere bekkens namelijk dat van de Gelderse Vallei en dat van Oud Reemst. Vanuit die bekkens stuwde de ijslob zijdelings sediment op tot enorme wallen, de stuwwallen. De Goudsberg is een onderdeel van zo'n wal.
Komend vanaf Ede bij De Driesprong de Hessenweg nemen. Eerst nog verhard, dan een flink stuk onverhard en daarna weer verhard. Net voorbij camping De Goudsberg daalt de weg, sta je op het punt van de splitsing. Recht vooruit ziend in de richting van Barneveld kijk je in het grote glaciale bekken van de Eem. Lunteren aan de westzijde ligt in het bekken van de Gelderse Vallei en Wekerom ligt in het glaciale bekken van Oud-Reemst.
Kortom, de Goudsberg is een geologisch monument en verdient als zodanig extra publiciteit.

elly welgraven 23-03-16 om 9:34

Ik ben heel erg trots op mijn geboorteplaats!