01. Bredevoort

924 keer bekeken 11 reacties

Gebieden met Passie

Voor de zesde editie hebben wij ervoor gekozen de prijs open te stellen voor ‘voorbeeldige gebieden’. Dat konden centrumgebieden zijn, stadsdelen of wijken, (delen van) dorpen, of bijzondere buitengebieden en landschappen. De focus op het hele gebied is een stijlbreuk met de vorige vijf edities, toen de prijs werd uitgeschreven voor beeldbepalende projecten in een gemeente. Een ander verschil is dat naast gemeenten ook waterschappen en maatschappelijke organisaties op het terrein van natuur, landschap en landbouw en architectuur uitgenodigd werden een gebied met passie in te sturen. Wil je meer weten over de zesde editie van de prijs? Bekijk dan de onderstaande genomineerden of klik hier voor een terugblik op de manifestatie of hier voor het lezen van de blogs.

Tussen Aalten en Winterswijk ligt Bredevoort, een historisch vestingstadje dat goed bewaard is gebleven midden in de landerijen van de Achterhoek, aan de Boven-Slinge en de Schaarsbeek.

Het agrarisch verleden en de verdedigingsfunctie zijn goed terug te vinden in het oude centrum. Maar Bredevoort dommelt niet in en heeft nieuw elan gevonden als Boekenstad+ waar cultuur en beleving centraal staan: boekwinkeltjes, ateliers, ambachten, geschiedenis, kunst, groene ruimten, evenementen. Een toeristische hotspot bij uitstek in de Achterhoek, en knooppunt van vele recreatieve routes. Met een recreatiegebied De Slingeplas voor de deur waar veel mensen gebruik van maken. Wat opvalt, is de aandacht in de noordelijke  stadsrand voor openheid, recreatieve voorzieningen, natuurontwikkeling en parkaanleg. Uitdagend vraagstuk waar Bredevoort voor staat is de herbestemming van een aantal historische en karakteristieke leegstaande en leegkomende panden. Met een betrokken bevolking, die sinds kort elkaar kan ontmoeten in het nieuwe Kulturhus, zullen stappen gezet worden naar een mooie toekomst. Daarbij is zeker een rol weggelegd voor Bredevoorts Belang, dat al sinds 1870 actief is.

Afbeeldingen

01. Bredevoort

Reageren

Twitter

Op de kaart

11  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Yolanda Winkelhorst 02-02-16 om 14:35

Bredevoort bruist van energie! En die energie is niet alleen op het heden en de historie gericht, maar ook op de toekomst. Dus stem op Bredevoort zodat we met de prijs weer een volgende stap kunnen maken!

Marco Geurink 03-02-16 om 10:40

In Bredevoort komen kunst, cultuur, boeken, ambachten en natuur samen in historische ambiance! De vestingbewoners zijn met veel inzet en passie gezamenlijk de uitdagingen binnen een krimpregio aangegaan. En met succes! De sporthal met kantine is verbouwd tot een modern Kulturhus met brasserie, de voormalige Gereformeerde kerk is omgetoverd tot een vrijplaats voor kunst en cultuur met een brede regiofunctie, een schoolgebouw wordt gebruikt door diverse ateliers en een stadsbrouwerij met proeflokaal, de tuin van St. Bernardus is (her)ingericht als vestingpark met een -aan de andere zijde van de stadgracht gelegen- open schootsveld. Er is een werkelijk prachtig wandelgebied ontstaan! Leegstaande panden hebben een horecafunctie gekregen (met een historische tot zeer moderne uitstraling) of zijn atelier of boekenwinkel geworden. We hopen op jullie stem, zodat nog meer projecten met veel enthousiasme opgepakt kunnen worden!

Hans de Graaf 08-02-16 om 15:57

Bredevoort is een parel in het Nationaal Landschap Winterswijk. Met betrokkenheid van de bevolking en in samenwerking met de gemeente Aalten is er een unieke ruimte van hoge kwaliteit ontstaan. Bredevoort met passie! Stem op Bredevoort! Ter motivatie zie ook: https://youtu.be/gDj7d4-la2A

Hylke Fles 21-02-16 om 9:11

Mooiste stad van de achterhoek!

Jan Tiggeloven 22-02-16 om 0:40

Bredevoort is niet alleen mooi, het heeft ook de geschiedenis van de Achterhoek mede bepaald

kees maas 23-02-16 om 18:46

Bredevoort.... een schatje van een stadje.
keesmaas

Haijo van der Ploeg 26-02-16 om 16:07

De stad Bredevoort is oud, maar haar hart klopt als vanouds. Door de energie die haar bewoners weten op te wekken, is zij in staat door te leven! Het bruist van de activiteiten en weet zo de samenhorigheid van de bevolking te versterken. Gezamenlijk zorgen zij er voor dat de stad aantrekkelijk blijft niet alleen voor hen die er wonen, maar ook voor hen die getrokken worden van heinde en verre om te genieten van de oude luister die te vinden is in de beeldbepalende huizen, de gebouwen en de straten, van de creativiteit van haar bewoners, de letters , de geschiedenis, het tot rust komen in de natuur in de omgeving. En dit alles kan worden ervaren in deze bloeiende stad onder het genot van een drankje, een lunch, een diner of gewoon even zitten mijmeren op een bankje in de stad. Deze stad verdient hulde na een zo lang leven!

Janneke te Lindert 04-03-16 om 17:14

Met z'n rijke verleden én heden mag Bredevoort gerust de SCHATKAMER van Gelderland genoemd worden!

Nicole Rave 05-03-16 om 13:32

Bredevoort, een stadje in de mooie achterhoek.
Bekend van z'n historie en het boek.
Bredevoort heeft de laatste jaren veel aan stadsvernieuwing gedaan.
Het is daarom aan te bevelen er eens naar toe te gaan.
Met z'n karakteristieke huisjes, straatjes en de molen prins van oranje.
Het vernieuwde vestingspark met mariagrot en al z'n franje.
Wandelen bij de Slingeplas en vernieuwde schootsveld kom je tot rust.
Kom eens naar Bredevoort, het is echt een must.
Gelegen aan de Slinge, het bosgebied 't Walfoort en het Zwarte woud.
Echt een heel leuk plaatsje met mensen met een hart van goud.
Altijd eerlijk en oprecht, zoals het hoort.
En daarom een tip, stem op Bredevoort.

* Theo Rave *

Maurits van Wassenaer 11-03-16 om 16:15

Ik ken Bredevoort niet, maar als het in staat raakt goede, duurzame, bestemmingen te vinden voor de kennelijk talrijke lege gebouwen, kan het een voorbeeld zijn voor veel andere plaatsen in Gelderland! Daarom stem ik van harte op Bredevoort!

Jilt Sietsma 16-03-16 om 14:04

Vanwege het moois dat hiervoor al beschreven is, en de activiteiten die er volop zijn is het goed om ook te weten dat Bredevoort ook van over de grens belangstelling geniet naast "gewone" bezoekers die er vooral in het seizoen in grote getale komen om dat allemaal te zien en te beleven.
Samen met de regio rondom Bocholt met daarin de Volkshochschule als belangrijke "speler" zoeken we als Bredevoort naar mogelijkheden de beweging als boekenstad te maken naar verbreding:
Inhoudelijk door naast het papieren boek (Handelaren en markten, poëzienacht etc. etc.) ook aandacht voor de ganzenveer, het e-book en alles daartussen te vragen. En voor de effecten van het geschreven woord: grote denkers en schrijvers gebruikten het geschrift voor verbreiding van hun ideeën. Genoeg reden om aan hun geschriften en denkbeelden aandacht te besteden.
Ook verbreding qua regio. Samen zijn we begonnen aan plannen om de aandacht voor kunst, boek en cultuur te bevorderen, aan twee kanten van de grens. In aansluiting op wat er al is.
Vanuit Bocholt en maar recentelijk ook vanuit China komt men graag het schoons in Bredevoort bekijken. Die schoonheid maakt het samenwerken op allerlei gebied extra aantrekkelijk.
De enige Chinese boekenstad (nog in oprichting) gebruikt Bredevoort boekenstad als voorbeeld en de schoonheid van Bredevoort boekenstad als inspiratiebron. De kunstenaar He Jiang kwam daarvoor naar Bredevoort begin 2016. Hij maakte prachtige tekeningen die hij al enkele malen tentoonstelde in Veere. Toen hij Bredevoort bezocht begin 2016 heeft hij schetsen gemaakt om al het schoons in Bredevoort later op zijn artistieke wijze vast te leggen in tekeningen. Chinese kunst "powered by" mooi Bredevoort!