Pelgrimsroute Walk of Wisdom rondom Nijmegen

Damiaan Messing 20-06-2018
12083 keer bekeken 93 reacties

Sint Jansbeek Arnhem wint de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

De Sint Jansbeek in Arnhem is de winnaar van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2018. De Walk of Wisdom in Nijmegen en omgeving mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Voorzitter van de jury Jan Terlouw en gedeputeerde Josan Meijers reikten op donderdag 22 november de prijzen uit in het Koelhuis in Zutphen.

De Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Dit jaar was het thema ‘landschap nieuwe stijl’. Zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs is een cheque van 10.000 euro waarmee de winnaars een financiële steun in de rug krijgen hun project uit te voeren en zo het betreffende landschap (nog) mooier te maken. Gedeputeerde Meijers licht toe: ‘‘Overal om ons heen is landschap. Gelderland is gelukkig rijk bedeeld in meerdere soorten prachtig landschap. Ons landschap wordt doorlopend aangepast aan nieuwe behoeftes. Verandering is niet erg, als we maar zorgen dat we zo veel mogelijk schoonheid en kwaliteit erin houden of zelfs brengen. Daar gaat deze prijs over”.

Sint Jansbeek

Het stedelijke beeklandschap de Sint Jansbeek is volgens de jury een gebiedstransformatie met lef, die navolging verdient en waarvan het resultaat met recht een landschap nieuwe stijl genoemd kan worden. Herwaardering van het bekenlandschap speelt een grote rol bij de Sint Jansbeek. De beek heeft zijn historische karakter in meer of mindere mate teruggekregen. De manier waarop de Sint Jansbeek het verleden verbindt aan de toekomst is uniek, aldus juryvoorzitter Jan Terlouw.

Bewoners hebben het initiatief genomen en samen met de gemeente is vervolgens het idee uitgevoerd. Het plan van de bewoners was om de Sint Jansbeek, die onzichtbaar onder het centrum van Arnhem doorliep, weer terug te brengen in het landschap van de binnenstad. Dit is uitgewerkt met betrokkenheid van het waterschap, omwonenden en ondernemers. De eerste fase is nu gereed, in het gebied tussen de historische binnenstad en de Rijn. De cheque is een impuls voor de tweede fase. Daardoor zal de Sint Jansbeek al vanaf het Gele Rijdersplein door de historische binnenstad naar het wederopbouwgebied gaan stromen. Met het realiseren van deze fase wordt de gehele historische loop -weliswaar in een nieuw jasje- hersteld.

Walk of Wisdom

Het publiek koos voor een ander mooi project. Maar liefst 336 stemmen van in totaal 1712 stemmen ging naar de Walk of Wisdom, een pelgrimsritueel van een week lopen met telefoon en internet uit. De enorme diversiteit aan landschappen rondom Nijmegen als spiegel voor je eigen binnenwereld. Met als kompas een symbool dat uitdraagt dat je niet afgesneden bent van het landschap, maar er deel van uitmaakt. De essentie van de Walk of Wisdom is een hedendaags, seculier bezinningsritueel om met andere ogen te kijken naar de wereld waarin je leeft, waardoor je de werk- en consumptiemodus aflegt en het landschap echt ervaart. ‘Een wandeltocht om je verbinding met het leven, de natuur en het landschap opnieuw te bevestigen. Een parel!’, zo motiveert een van de stemmers de keuze voor dit project. Daarnaast gaat voor elke pelgrim een euro naar cultuur- en natuurprojecten langs de route en zal het op termijn wellicht ook een fysieke transformatie teweegbrengen.

Lees hier het juryrapport

De Walk of Wisdom is een pelgrimsritueel van een week lopen met telefoon en internet uit. De enorme diversiteit aan landschappen rondom Nijmegen als spiegel voor je eigen binnenwereld. Met als kompas een symbool dat uitdraagt dat je niet afgesneden bent van het landschap, maar er deel van uitmaakt.

Vanaf 1 september tot 9 november kun jij ook je stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dus log in zodat de stemknoppen verschijnen en kies jouw favoriete landschap. Het inloggen is nodig om te voorkomen dat stemmers meerdere keren op een landschap kunnen stemmen. En dat is wel zo eerlijk.

GPRK - pitch Walk of wisdom from Provincie Gelderland on Vimeo.

Type landschap

 • Kleinschalig agrarisch landschap
 • Recreatief landschap
 • Landgoed of landgoederenlandschap
 • Natuurlandschap
 • Boslandschap
 • Reliëfrijk landschap
 • Waterrijk landschap
 • Rivier of rivierenlandschap
 • Bekenlandschap
 • Vrijetijdslandschap
 • Stedelijk landschap
 • Dorpenlandschap
 • Stadsrandlandschap
 • Dorpsrandlandschap
 • Cultuurhistorisch landschap
 • Coulisselandschap
 • Grenslandschap
 • Zoomlandschap

 

Gemeente(n)
Nijmegen, Berg en Dal, Wijchen, Heumen, Druten en Beuningen

Omschrijving van de ligging van het gebied
De Walk of Wisdom is 136 kilometer lang en gaat door elf gemeenten, drie provincies en twee landen. Zes van de elf gemeenten liggen in Gelderland. In Nijmegen ligt het begin- en eindpunt de Stevenskerk. De route verbindt stad en streek en vrijwel alle omliggende (buur)gebieden van het Rijk van Nijmegen. Je loopt over de zandstranden van de Waal, door nieuwe wildernis, oude bossen en landgoeden met on-Nederlandse hoogteverschillen, eeuwenoude dorpskernen, adellijke Heerlijkheden met molen en kasteel, moerasgebied, agrarisch cultuurlandschap en heide. Ook nieuw cultuurlandschap als het eiland in de Waal bij Nijmegen is in de route opgenomen.

Periode van de opvallendste transformatie
2015-heden

De belangrijkste actoren
Stichting Walk of Wisdom, Huub en Adelheid Kortekaas (ontwerpers van het symbool van de route), Intermedi-Art Kunstzaken (uitgever van ons hedendaags getijden- en pelgrimsboek), prof. Ritual Studies Ronald L. Grimes (adviseur), Stevenskerk Nijmegen, Louman&Friso Ontwerpbureau, Nicolaaskapel, elf gemeenten rondom Nijmegen (10 van de elf burgemeesters zijn ambassadeur), de natuurbeheerders waar de route doorheen loopt o.a. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en RTB KAN voor advies, 35-50 vrijwilligers. Vele B&Bs sponsoren de routegids.

Plan- en ontwerpproces
2008-2011 Ideefase: o.b.v. bachelorscriptie Ritual Design aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 2011-2015 Ontwikkelingsfase: Ontwikkeling drie basisrituelen. Ontwikkeling nieuwe route met Streekpad Nijmegen als vertrekpunt. Deze werd voor 70% aangepast om het beste uit de streek te halen. Oprichting stichting. Verbinding met cultuurlandschap van de regio via burgemeesters, natuurbeheerders, Stevenskerk en Nijmegen getijdenstad (Gebroeders van Limburg). 2015-2018 Pioniersfase Nederland: opening pioniersroute rondom Nijmegen als model en 'try-out' voor andere bezinningsrondes elders in de wereld. Bekendmaking in stad en land. Ontwikkeling vertrekceremonies in de Nicolaaskapel en pelgrimslauden in de Stevenskerk.

Beknopte beschrijving van het landschap nieuwe stijl
De Walk of Wisdom is een seculiere pelgrimsroute die is geënt op de cultuurhistorie van de regio en met het landschap ervan een relatie aangaat. Het symbool van de route komt voort uit 50 jaar kunstenaarschap van Huub en Adelheid Kortekaas, die aan de route wonen. Het symbool komt overal op de route terug als routemarkering en pelgrims dragen het op tas of jas in de vorm van een speld. Het symbool is levensgroot gespijkerd op de binnenmuur van begin- en eindpunt de Stevenskerk; menig pelgrim laat zich naast het beeld 'vereeuwigen.' Pelgrims krijgen een zakje mee om zwerfafval op te ruimen en voor iedere pelgrim die zich inschrijft gaat een euro terug naar cultuur- en natuurprojecten op de route. De namen van de gemeenten staan op vogelringetjes die de pelgrims sparen: in elk van de elf gemeenten halen ze er een op om aan hun pelgrimsveter te knijpen. Deze schoenveter dient als bewijs van inschrijving. In de Stevenskerk staat verder de unieke uitgave van het getijden- en pelgrimsboek van de route: een boek met 40 kunstwerken speciaal voor het boek gemaakt waarvoor o.a. Jan Terlouw en Tommy Wieringa een bijdrage schreven. Iedere maand is het boek eindpunt van een stille omgang door de Stevenskerk (de pelgrimslauden). De 10e eeuwse Nijmeegse Nicolaaskapel is heruitgevonden als intiem verzamelpunt voor een maandelijkse vertrekceremonie. En Mariken van Nimweghen als symbool voor iemand die breekt met het verleden en op zoek gaat naar 'haar eigen verhaal'.

Opmerkelijke gebiedskwaliteiten uitgelicht
De essentie van de Walk of Wisdom is met andere ogen kijken naar de wereld waar je leeft. Als pelgrim leg je je werk- en consumptiemodus af en kijk je met een intentie naar het landschap. Het gaat je minder om het nut of de mooie plaatjes dan om wat er in je omgaat, 'die oude beeldentuin' (Frouke Arns). Alles wat je ziet in het landschap kan in die beeldentuin iets aanraken en in beweging brengen. Niet afgeleid door telefoon en internet, heb je tijd en rust om ervaringen te laten rijpen voordat je ze deelt. De Walk of Wisdom is een bezinningsruimte in het landschap en dankzij het landschap, terwijl ze tegelijk aan het landschap ontstijgt.

Ambities en opgaven voor de toekomst
2018-2021 Internationale pioniersfase. Verdieping bezinningstraditie rondom Nijmegen. Bekendmaking over de grens en ontwikkeling drie nieuwe Walk of Wisdoms elders in de wereld m.b.v. lokale partners. Ons grote plan is één gemarkeerde Walk of Wisdom van een week lopen in elk land van de wereld. We hebben net de Engelse versie van ons startpakket gereed en eerste contacten voor een Walk of Wisdom in Vlaanderen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Uitdagingen zijn internationale marketing om pelgrims vanover de grens te trekken en om partners te werven voor Walk of Wisdoms elders. Verder zoeken we verdieping van de bezinningstraditie in Nijmegen met een toegankelijke, aantrekkelijk vormgegeven online 'kleine handwijzer voor de moderne pelgrim'. Naar een gedicht van Frouke Arns. We willen tot slot de tocht door een bekende schrijver of schilder laten lopen om dan een gepersonaliseerd pelgrimsgetijdenboek uit te geven.

Betrokkenheid bij het project
hoofdontwikkelaar

Bijzonderheden
De Walk of Wisdom is zonder overheidsgeld ontwikkeld, met slechts een kleine bijdrage van twee fondsen in het openingsjaar 2015. De stichting draait geheel op inschrijfgelden, donaties en advertenties. In de eerste drie jaar schreven zich bijna 3.000 pelgrims in. De pelgrims komen uit het hele land en inmiddels ook uit Vlaanderen. De eerste Amerikanen hebben zich gemeld!

Afbeeldingen

Vertrekceremonie stiltewandeling (Omroep Gelderland)

Walk of Wisdom introductiefilm door pelgrim Leonie van den Schoor

Reageren

Twitter

93  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Anoniem 21-06-18 om 13:49

Geweldig concept. En dit gewoon "om de hoek" in het prachtige NL dus behapbaar voor de wat smallere beurzen. Zo gauw ik kan ga ik m lopen.

Ada 21-06-18 om 13:50

Prachtige route in eigen land, voor iedereen te doen

J.ockeloen@upcmail.nl 21-06-18 om 13:56

De Walk of Wisdom is een prachtig initiatief.
Verbinding tussen lichaam, geest, natuur, cultuur en mensen.
In deze gehaaste tijd gun je iedereen deze prachtige Walk!

Cees de Graaf 21-06-18 om 14:02

Heel veel sucses met de verdere ontwikkeling van deze mooi route!!!!!!

Alberthe Papma 21-06-18 om 14:17

De Walk of Wisdom is een prachtig initiatief om mensen weer te verbinden met zichzelf door hen te verbinden met het landschap. Bovendien geeft de organisatie hun liefde voor het landschap ook nog eens actief handen en voeten door lokale natuurprojecten te steunen.
Mensen laten gedijen in een florerend landschap, wat wil je nog meer!

Anja Buter 21-06-18 om 16:54

Super, zorgzaam, liefdevol...

Ton 21-06-18 om 17:15

Hele mooie route en doelstellingen!

Margit 21-06-18 om 18:30

Een prachtige tocht om rust in je hoofd en spanning in je lijf te krijgen. Zeer afwisselend landschap. Daar mogen er meer van komen!

jose 21-06-18 om 20:18

Geweldig mooie wandeltocht zou hem morgen weer willen lopen.

Pim Schalkx 21-06-18 om 20:25

Ik heb een fantastische ervaring gehad! Echt aan iedereen aan te raden die even tot zichzelf wil komen of gewoon van wandelen in een prachtige omgeving houdt!

Vief de Wan 21-06-18 om 21:06

Verbaasd dat ik geboren en getogen Nijmeegse op sommige routes nog nooit geweest ben...heel mooi deze route...in mijn achtertuin.

barconim 21-06-18 om 21:49

super mooie route.prijs wasrd zeker omfat ze ook n rolstoelvariant willen ontwikkelen

Christa van Kleef 21-06-18 om 21:58

Zo veel variatie in landschap op de 136 kilometer rondom Nijmegen. Bijzonder om deze kilometers met de wandelaars van wsv Elstars te maken.

Barbara croonen 21-06-18 om 22:22

Voor een ieder aan te raden , alleen lopen of in stilte

Infovoormw@gmail.com 21-06-18 om 22:54

Bof ik dat ik in de buurt woon. Kan ik in etappes nog eens de Walk of Wisdom lopen om te genieten van deze geweldige wandelroute.

Lucy 21-06-18 om 23:01

Fantastisch initiatief dat helemaal past in deze tijd

Thea Penterman - Warrior 21-06-18 om 23:09

Om te ervaren hoe overweldigend de schoonheid van het landschap rond Nijmegen is...

Anoniem 21-06-18 om 23:09

Om te ervaren hoe overweldigend de schoonheid van het landschap rond Nijmegen is...

Kees 21-06-18 om 23:53

Ik ga binnenkort deze mooie route lopen!

Inèz Derksen 22-06-18 om 8:34

Dit initiatief is goud waard. Het verbindt het prachtige Gelders landschap met het innerlijk landschap van elke wandelaar én betrokkene. Alleen zo’n noodzakelijke verbinding kan er voor zorgen dat de mens zelf zijn verantwoordelijkheid gaat voelen voor wijs beleid en behoud waar het de natuur en haar toekomst betreft.

Anoniem 22-06-18 om 8:49

Prachtige wandeling.

Wilma 22-06-18 om 9:41

Prachtig concept om alle drukte even te vergeten. Tevens ontdek je de natuur in je directe woon- en werkomgeving op een totaal andere manier. Op pelgrimage in de achtertuin, zonder de stress van reizen per auto, trein of vliegtuig. Duurzamer wordt het niet.

Coby van Swaaij 22-06-18 om 10:35

Gefeliciteerd (prachtige omgeving !)

Marjolein Pieks 22-06-18 om 13:28

Hulde aan de Walk of Wisdom. De tocht is een tempel gemaakt door de natuur.

Marjolein Pieks 22-06-18 om 13:31

Hulde aan de Walk of Wisdom. De tocht is een tempel gemaakt door de natuur.

dineke 22-06-18 om 13:45

De Walk of Wisdom maakt jou mooier en alleen dan kan Gelderland (en de wereld) mooier worden

Yolande 22-06-18 om 14:11

Heel mooi initiatief, waarvan ik hoop dat het op veel plaatsen navolging vindt. Leve de stilte en bezinning!

Nancy 22-06-18 om 14:18

Een geweldige wandeltocht in prachtige natuur, om los te komen van je dagelijkse bezighedenen, lichaam en geest bij het hier en nu te halen. Ik heb deze tocht (14 t/m 19 juni 2018) in 6 dagen gelopen met mijn hond. Een super ervaring.
Droom Durf Doe en Deel! ?

Jos Alferink 22-06-18 om 15:03

Prachtig. Je hoeft niet ver voor bijzondere ervaringen. Dankzij bijzondere inspiratoren.

Hinde Joldersma 22-06-18 om 17:03

Prachtige route, ik heb genoten, pelgrimeren kan ook dichtbij huis!

Cees Burgers 22-06-18 om 19:08

Prachtige tocht door schitterende gebieden. We hebben hem in stilte gelopen en op die manier is het een nog intensievere belevenis.

Heidy 22-06-18 om 19:11

Prachtige tocht! Je eigen pad van wijsheid in verbondenheid met de natuur in de mooiste omgeving van Nederland!

Gerdien 22-06-18 om 19:46

Mooi en mindful!

Gerdien 22-06-18 om 19:47

Mooi en mindful!

henk van den berg 22-06-18 om 20:06

heeft me enorm goed gedaan nu 7 dagen de walk of wisdom gelopen.

Anoniem 22-06-18 om 20:08

heeft me enorm goed gedaan nu 7 dagen de walk of wisdom gelopen.

Lieke weterings 22-06-18 om 20:08

Graag loop ik deze route

Elly 22-06-18 om 22:05

Zo'n mooie route, zo'n fijne sfeer doordat het een pelgrimstocht zonder internet is en je leuke mensen ontmoet. Ook de vertrek-ceremonie en het verzamelen van de kraaltjes geeft een speciaal tintje aan het 'onthaasten'. Ik heb de route deze week in 7 dagen gelopen en ben net weer thuis. Hier geniet ik nog lang van na.

Erica Jac 23-06-18 om 6:59

Wil deze zeker een keer gaan lopen. In een prachtige omgeving en in eigen land onthaasten, geweldig initiatief!

Ad 24-06-18 om 11:55

Op 11 juni in goed gezelschap van Beek naar Kranenburg, door prachtig landschap en langs het net nieuwe filosofenbankje. 50 jaar woon ik in Nijmegen, pas nu ontdek ik hoe prachtig de omgeving is, dankzij de Walk of Wisdom!

Hans 24-06-18 om 12:23

Ik behoorde tot de eerste groep die de WoW gelopen heeft. Prachtige tocht, die me nauw verbonden heeft met mijn geboortegrond, en die me soms op plekken bracht waar ik nimmer een voet had gezet.

Annet 24-06-18 om 20:31

Een fantastische ervaring, een prachtige route!

Lonnie 24-06-18 om 20:48

Alleen lopen en je heel verbonden voelen me het landschap, zon, aarde, wind en water.
Door alle symbolen van de walk of wisdom verbonden met ieder die hier al langs is gelopen of dat nog gaat doen.
Zo veel verschillende landschapsgezichten rond Nijmegen.
En dan de cirkel rondmaken bij het beginpunt.
Leeggelopen en geheel vervuld.

Theo 25-06-18 om 9:32

Een wandeltocht om je verbinding met het leven, de natuur en het landschap opnieuw te bevestigen. Een parel!

Adelheid en Huub Kortekaas 25-06-18 om 15:50

De pelgrimsroute -de Walk of Wisdom- is een prachtig initiatief om hoofd, hart en natuur weer bij elkaar te brengen. Wij zijn trots het Ikoon de Pelgrim hiervoor te hebben ontworpen.

rudie van Haren 27-06-18 om 18:52

geweldig iniatief. goed uitgevoerd. hopelijk komt Balgoy een keer dichter bij de route te liggen.
is zo jammer dat veel mensen nu niet van dit prachtige dorp kunnen genieten.
hopen op een aanpassing

Rian 04-07-18 om 12:28

Verwondering, blijdschap, genot, eenzaamheid, pijn, verdriet, rust, enthousiasme, verbinding, afzien, trots, frustratie, verlatenheid, exaltatie, stilte, voldoening, vervulling. Allemaal in het mooiste en afwisselendste stukje Nederland.

Manja Bente 02-09-18 om 14:06

Prachtig dat er steeds meer mensen gaan wandelen op deze mooie route. We hebben de natuur nodig om op onszelf te kunnen reflecteren en ons te verbinden met de wereld om ons heen. We zijn tenslotte een onderdeel hiervan en dit bewustzijn helpt ons om zuinig om te gaan met deze aarde.

Jan Willem van Opstal 18-09-18 om 8:41

Heb 'm gelopen en ga 't zeker nog eens doen.

Dorien Dubbers 21-09-18 om 12:29

Ik heb deze veelzijdige route gelopen en was helemaal onder de indruk van het mooie landschap. En dat in mijn eigen omgeving. Zo mooi en zoveel rust zo dichtbij te vinden. Een aanrader. En je telefoon uit? Een hele uitdaging, hoor.

Cookie-instellingen