Vanaf 1 september tot 9 november kun jij ook je stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dus log in zodat de stemknoppen verschijnen en kies jouw favoriete landschap. Het inloggen is nodig om te voorkomen dat stemmers meerdere keren op een landschap kunnen stemmen. En dat is wel zo eerlijk.
GPRK - pitch Walk of wisdom from Provincie Gelderland on Vimeo.
Type landschap
- Kleinschalig agrarisch landschap
- Recreatief landschap
- Landgoed of landgoederenlandschap
- Natuurlandschap
- Boslandschap
- Reliëfrijk landschap
- Waterrijk landschap
- Rivier of rivierenlandschap
- Bekenlandschap
- Vrijetijdslandschap
- Stedelijk landschap
- Dorpenlandschap
- Stadsrandlandschap
- Dorpsrandlandschap
- Cultuurhistorisch landschap
- Coulisselandschap
- Grenslandschap
- Zoomlandschap
Gemeente(n)
Nijmegen, Berg en Dal, Wijchen, Heumen, Druten en Beuningen
Omschrijving van de ligging van het gebied
De Walk of Wisdom is 136 kilometer lang en gaat door elf gemeenten, drie provincies en twee landen. Zes van de elf gemeenten liggen in Gelderland. In Nijmegen ligt het begin- en eindpunt de Stevenskerk. De route verbindt stad en streek en vrijwel alle omliggende (buur)gebieden van het Rijk van Nijmegen. Je loopt over de zandstranden van de Waal, door nieuwe wildernis, oude bossen en landgoeden met on-Nederlandse hoogteverschillen, eeuwenoude dorpskernen, adellijke Heerlijkheden met molen en kasteel, moerasgebied, agrarisch cultuurlandschap en heide. Ook nieuw cultuurlandschap als het eiland in de Waal bij Nijmegen is in de route opgenomen.
Periode van de opvallendste transformatie
2015-heden
De belangrijkste actoren
Stichting Walk of Wisdom, Huub en Adelheid Kortekaas (ontwerpers van het symbool van de route), Intermedi-Art Kunstzaken (uitgever van ons hedendaags getijden- en pelgrimsboek), prof. Ritual Studies Ronald L. Grimes (adviseur), Stevenskerk Nijmegen, Louman&Friso Ontwerpbureau, Nicolaaskapel, elf gemeenten rondom Nijmegen (10 van de elf burgemeesters zijn ambassadeur), de natuurbeheerders waar de route doorheen loopt o.a. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en RTB KAN voor advies, 35-50 vrijwilligers. Vele B&Bs sponsoren de routegids.
Plan- en ontwerpproces
2008-2011 Ideefase: o.b.v. bachelorscriptie Ritual Design aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 2011-2015 Ontwikkelingsfase: Ontwikkeling drie basisrituelen. Ontwikkeling nieuwe route met Streekpad Nijmegen als vertrekpunt. Deze werd voor 70% aangepast om het beste uit de streek te halen. Oprichting stichting. Verbinding met cultuurlandschap van de regio via burgemeesters, natuurbeheerders, Stevenskerk en Nijmegen getijdenstad (Gebroeders van Limburg). 2015-2018 Pioniersfase Nederland: opening pioniersroute rondom Nijmegen als model en 'try-out' voor andere bezinningsrondes elders in de wereld. Bekendmaking in stad en land. Ontwikkeling vertrekceremonies in de Nicolaaskapel en pelgrimslauden in de Stevenskerk.
Beknopte beschrijving van het landschap nieuwe stijl
De Walk of Wisdom is een seculiere pelgrimsroute die is geënt op de cultuurhistorie van de regio en met het landschap ervan een relatie aangaat. Het symbool van de route komt voort uit 50 jaar kunstenaarschap van Huub en Adelheid Kortekaas, die aan de route wonen. Het symbool komt overal op de route terug als routemarkering en pelgrims dragen het op tas of jas in de vorm van een speld. Het symbool is levensgroot gespijkerd op de binnenmuur van begin- en eindpunt de Stevenskerk; menig pelgrim laat zich naast het beeld 'vereeuwigen.' Pelgrims krijgen een zakje mee om zwerfafval op te ruimen en voor iedere pelgrim die zich inschrijft gaat een euro terug naar cultuur- en natuurprojecten op de route. De namen van de gemeenten staan op vogelringetjes die de pelgrims sparen: in elk van de elf gemeenten halen ze er een op om aan hun pelgrimsveter te knijpen. Deze schoenveter dient als bewijs van inschrijving. In de Stevenskerk staat verder de unieke uitgave van het getijden- en pelgrimsboek van de route: een boek met 40 kunstwerken speciaal voor het boek gemaakt waarvoor o.a. Jan Terlouw en Tommy Wieringa een bijdrage schreven. Iedere maand is het boek eindpunt van een stille omgang door de Stevenskerk (de pelgrimslauden). De 10e eeuwse Nijmeegse Nicolaaskapel is heruitgevonden als intiem verzamelpunt voor een maandelijkse vertrekceremonie. En Mariken van Nimweghen als symbool voor iemand die breekt met het verleden en op zoek gaat naar 'haar eigen verhaal'.
Opmerkelijke gebiedskwaliteiten uitgelicht
De essentie van de Walk of Wisdom is met andere ogen kijken naar de wereld waar je leeft. Als pelgrim leg je je werk- en consumptiemodus af en kijk je met een intentie naar het landschap. Het gaat je minder om het nut of de mooie plaatjes dan om wat er in je omgaat, 'die oude beeldentuin' (Frouke Arns). Alles wat je ziet in het landschap kan in die beeldentuin iets aanraken en in beweging brengen. Niet afgeleid door telefoon en internet, heb je tijd en rust om ervaringen te laten rijpen voordat je ze deelt. De Walk of Wisdom is een bezinningsruimte in het landschap en dankzij het landschap, terwijl ze tegelijk aan het landschap ontstijgt.
Ambities en opgaven voor de toekomst
2018-2021 Internationale pioniersfase. Verdieping bezinningstraditie rondom Nijmegen. Bekendmaking over de grens en ontwikkeling drie nieuwe Walk of Wisdoms elders in de wereld m.b.v. lokale partners. Ons grote plan is één gemarkeerde Walk of Wisdom van een week lopen in elk land van de wereld. We hebben net de Engelse versie van ons startpakket gereed en eerste contacten voor een Walk of Wisdom in Vlaanderen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Uitdagingen zijn internationale marketing om pelgrims vanover de grens te trekken en om partners te werven voor Walk of Wisdoms elders. Verder zoeken we verdieping van de bezinningstraditie in Nijmegen met een toegankelijke, aantrekkelijk vormgegeven online 'kleine handwijzer voor de moderne pelgrim'. Naar een gedicht van Frouke Arns. We willen tot slot de tocht door een bekende schrijver of schilder laten lopen om dan een gepersonaliseerd pelgrimsgetijdenboek uit te geven.
Betrokkenheid bij het project
hoofdontwikkelaar
Bijzonderheden
De Walk of Wisdom is zonder overheidsgeld ontwikkeld, met slechts een kleine bijdrage van twee fondsen in het openingsjaar 2015. De stichting draait geheel op inschrijfgelden, donaties en advertenties. In de eerste drie jaar schreven zich bijna 3.000 pelgrims in. De pelgrims komen uit het hele land en inmiddels ook uit Vlaanderen. De eerste Amerikanen hebben zich gemeld!