Belevingspark Doetebol

René Reumer June 18, 2018
5243 keer bekeken 44 comments

Sint Jansbeek Arnhem wint de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

De Sint Jansbeek in Arnhem is de winnaar van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2018. De Walk of Wisdom in Nijmegen en omgeving mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Voorzitter van de jury Jan Terlouw en gedeputeerde Josan Meijers reikten op donderdag 22 november de prijzen uit in het Koelhuis in Zutphen.

De Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Dit jaar was het thema ‘landschap nieuwe stijl’. Zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs is een cheque van 10.000 euro waarmee de winnaars een financiële steun in de rug krijgen hun project uit te voeren en zo het betreffende landschap (nog) mooier te maken. Gedeputeerde Meijers licht toe: ‘‘Overal om ons heen is landschap. Gelderland is gelukkig rijk bedeeld in meerdere soorten prachtig landschap. Ons landschap wordt doorlopend aangepast aan nieuwe behoeftes. Verandering is niet erg, als we maar zorgen dat we zo veel mogelijk schoonheid en kwaliteit erin houden of zelfs brengen. Daar gaat deze prijs over”.

Sint Jansbeek

Het stedelijke beeklandschap de Sint Jansbeek is volgens de jury een gebiedstransformatie met lef, die navolging verdient en waarvan het resultaat met recht een landschap nieuwe stijl genoemd kan worden. Herwaardering van het bekenlandschap speelt een grote rol bij de Sint Jansbeek. De beek heeft zijn historische karakter in meer of mindere mate teruggekregen. De manier waarop de Sint Jansbeek het verleden verbindt aan de toekomst is uniek, aldus juryvoorzitter Jan Terlouw.

Bewoners hebben het initiatief genomen en samen met de gemeente is vervolgens het idee uitgevoerd. Het plan van de bewoners was om de Sint Jansbeek, die onzichtbaar onder het centrum van Arnhem doorliep, weer terug te brengen in het landschap van de binnenstad. Dit is uitgewerkt met betrokkenheid van het waterschap, omwonenden en ondernemers. De eerste fase is nu gereed, in het gebied tussen de historische binnenstad en de Rijn. De cheque is een impuls voor de tweede fase. Daardoor zal de Sint Jansbeek al vanaf het Gele Rijdersplein door de historische binnenstad naar het wederopbouwgebied gaan stromen. Met het realiseren van deze fase wordt de gehele historische loop -weliswaar in een nieuw jasje- hersteld.

Walk of Wisdom

Het publiek koos voor een ander mooi project. Maar liefst 336 stemmen van in totaal 1712 stemmen ging naar de Walk of Wisdom, een pelgrimsritueel van een week lopen met telefoon en internet uit. De enorme diversiteit aan landschappen rondom Nijmegen als spiegel voor je eigen binnenwereld. Met als kompas een symbool dat uitdraagt dat je niet afgesneden bent van het landschap, maar er deel van uitmaakt. De essentie van de Walk of Wisdom is een hedendaags, seculier bezinningsritueel om met andere ogen te kijken naar de wereld waarin je leeft, waardoor je de werk- en consumptiemodus aflegt en het landschap echt ervaart. ‘Een wandeltocht om je verbinding met het leven, de natuur en het landschap opnieuw te bevestigen. Een parel!’, zo motiveert een van de stemmers de keuze voor dit project. Daarnaast gaat voor elke pelgrim een euro naar cultuur- en natuurprojecten langs de route en zal het op termijn wellicht ook een fysieke transformatie teweegbrengen.

Lees hier het juryrapport

Doetebol is een belevingspark van 11.000 m2 groot gelegen in de wijk Schöneveld in Doetinchem, ontstaan en tot stand gekomen vanuit een buurtinitiatief. Het park is in 2,5 jaar bedacht en aangelegd naar ideeën van buurtkinderen, basisschoolkinderen en wensen van bewoners uit de buurt.

Vanaf 1 september tot 9 november kun jij ook je stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dus log in zodat de stemknoppen verschijnen en kies jouw favoriete landschap. Het inloggen is nodig om te voorkomen dat stemmers meerdere keren op een landschap kunnen stemmen. En dat is wel zo eerlijk.

GPRK - pitch Belevingspark Doetebol from Provincie Gelderland on Vimeo.

Type landschap

  • Stedelijk landschap
  • Stadsrandlandschap

Gemeente(n)
Doetinchem

Omschrijving van de ligging van het gebied
Tijdens de aanleg van de oostelijke randweg en de daaraan verbonden verplaatsing van kippenslachterij Esbro, kwam er langs de randweg een strook vrij te liggen, buurtbewoners hebben het initiatief genomen om de wens - het aanleg van een belevingspark met het terug brengen van een stuk natuurlandschap - ingediend bij de gemeente. In de twee en half jaar daarna is vanuit de wens een plan gemaakt en het belevingspark aangelegd. Belevingspark Doetebol is door de scheiding die is ontstaan door de oostelijke randweg de toegangspoort geworden naar het natuurgebied de Zumpe. De basis van het belevingspark is klaar en de stichting richt zich nu op het onderhouden, gericht uitbreiden en vooral het gebruik maak van het park. Om dit allemaal te realiseren werkt de stichting met een groen commissie en een activiteiten commissie. De stichting Doetebol wil vanuit haar cohesie missie maatschappelijk betrokken zijn binnen de wijk en gemeente Doetinchem. Met de inmiddels 21 (wijk) partners zijn er in korte tijd diverse succesvolle activiteiten opgezet en heeft de stichting zo een bijdrage geleverd aan een prettige leven in de wijk en in de gemeente Doetinchem.

Periode van de opvallendste transformatie
Eind 2015 plan ingediend, maart 2016 start aanleg en november 2017 opening.

De belangrijkste actoren
Stichting Doetebol heeft buiten de gemeente Doetinchem in korte tijd 21 samenwerking partners aan haar park verbonden.

Plan- en ontwerpproces
De basis van het plan en ontwerp zijn vorm gegeven doordat de dromen en wensen via veldsessies bij de buurtkinderen zijn opgehaald en in dit proces zijn in de slipstream ook de wensen van de volwassen meegenomen. Door in de beginfase het eigenaarschap op zich te nemen heeft de stichting Doetebol het vertrouwen en een gezonde ruimte gekregen van de gemeente Doetinchem in het gehele participatie traject.

Beknopte beschrijving van het landschap nieuwe stijl
Ruige natuur vormt de basis van het belevingspark, waarin kinderen met losse, natuurlijke materialen kunnen spelen en ontdekken. Maar ook een plek waar volwassenen en ouderen uit de wijk en uit geheel Doetinchem en omgeving kunnen wandelen, uitrusten en elkaar ontmoeten. Het terrein van Doetebol is 11.000 m2 groot je vindt er een klimbosje, waterpartij, amfitheater en nog veel meer, Doetebol is een plek om je uit te leven en om te genieten, groen doet goed, dat geldt voor iedereen. Iedereen is dan ook van harte welkom.

Opmerkelijke gebiedskwaliteiten uitgelicht
Belevingspark Doetebol is een openbare ruimte dat (buurt) bewoners verbindt met aandacht voor inclusiviteit, dus toegankelijk voor iedereen, dus ook voor mensen die minder mobiel zijn en slecht zien, daarbij draagt het bij aan een actief 'gezond' gebruik door bewoners en gebruikers doormiddel van sport en bewegen, natuurbeleving, stimuleren van sociaal contact en geluk. Het onderhoud en beheer is niet opgepakt als probleem maar juist als waarde creatie en is een verbinder met bewoners en instellingen.

Ambities en opgaven voor de toekomst
Doetebol Fit - het beweeg en ontmoet programma voor jong en oud – zal verder worden uitgebreid met een op maat programma voor senioren uit de wijk. Fysieke aanpassingen; Doetebol wil haar terrein uitbreiden met meer groen, hierbij zal biodiversiteit uitgangspunt zijn zoals een vlindertuin en het plaatsen van insectenhotel(s). Bij de buurtkinderen staat nog een wens open en wel een kabbelbaan.

Betrokkenheid bij het project
Bestuurder

Images

Doetebol Modderdag

Doetebol

Comment

Twitter

On the map

44  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Wanders June 18, 2018

Het is echt fijn om in Doetebol te zijn.
Perfect onderhouden door buurtbewoners en voor elke leeftijd geschikt.

Ingrid Lambregts June 18, 2018

Super project dat volledig bedacht is door de buurt en uitgevoerd. Genieten voor jong en oud en alle buurt’partners’ worden er actief bij betrokken. Iedere keer weer leuke nieuwe invalshoeken/initiatieven.

Nieke te braak June 19, 2018

Heerlijke plek waar de kinderen echt super kunnen spelen, klimmen en vooral lekker vies worden.

Elke Beerten June 19, 2018

Superplek voor de kids.
Wat een speelplezier. Lekker vies worden met water en zand. Hutten bouwen enz.
Mooie ( kosteloze) initiatieven voor de kids zoals een bootcamp.
Dus een fijne plek waar elk kind zich welkom voelt.

Herbert June 19, 2018

Een mooie natuurlijk speelomgeving voor kinderen, waar het voor de ouders ook prettig is om te zijn.

Anoniem June 19, 2018

Leuk voor klein en groot!

betty talstra June 19, 2018

fantastische plek lekker om te komen.

Anoniem June 19, 2018

fantastische plek lekker om te komen.

N. Oolthuis June 19, 2018

Heerlijke plek om te spelen en te ontdekken voor de kleinkids

anoniem June 20, 2018

erg mooi

Jolanda Klijmeij June 20, 2018

Mooie aanwinst voor de wijk

asielias@elver.nl June 20, 2018

Mooie insteek om voor natuur in de buurt.

Annerieke Eizinga June 20, 2018

" Doetebol Fit - het beweeg en ontmoet programma voor jong en oud – zal verder worden uitgebreid met een op maat programma voor senioren uit de wijk ". En wat super dat Doetebol onze doelgroep (Elver, verstandelijkbeperkten) daarin ook meeneemt en net een Bootcamp heeft georganiseerd voor onze jongens en meisjes i.s.m. Annahoeve & Oer-Sport. Top iniatief!

Hanneke June 21, 2018

Is geweldig spelen in de natuur

Helga van Moerkerk June 21, 2018

Een prachtig belevenis park voor jong en oud! Hulde aan iedereen die hier aan meewerkt!
Mooi voor de buurt en buurten er om heen. Ik heb begrepen dat zelfs postcode 7004 (oa wijk Oosseld) er bij hoort. Mooi!

van Moerkerk June 21, 2018

Een prachtig belevenis park voor jong en oud! Hulde aan iedereen die hier aan meewerkt!
Mooi voor de buurt en buurten er om heen. Ik heb begrepen dat zelfs postcode 7004 (oa wijk Oosseld) er bij hoort. Mooi!

Marjolein June 21, 2018

Een geweldige plek waar we graag met onze kinderen komen! In weer en wind, met korte broek, overall of dik ingepakt... met blote voeten of laarzen aan.. de kids genieten altijd!! #beleving #natuur #voelen #ervaren #lekkerviesworden

Hanneke June 21, 2018

Geweldige buitenspeelplaats voor kinderen

Erwin Brouwer June 22, 2018

Geweldige lokatie voor een actieve avond in de buitenlucht.
#EB bootcamp
www.oer-sport.nl
www.erwin-brouwer.nl

Bernadet June 22, 2018

Mooi park, kinderen spelen en sporten er graag! Op deze manier maken de kleintjes meer kennis met de natuur en genieten ouders er ook van

Bernadet June 22, 2018

Mooi park, kinderen spelen en sporten er graag! Op deze manier maken de kleintjes meer kennis met de natuur en genieten ouders er ook van

Prinsen June 22, 2018

Hier kunnen kinderen heerlijk spelen en nog echt kind zijn.

D. Leusink June 22, 2018

Super leuk buurtproject, heerlijk voor kinderen!

Henriëtte June 23, 2018

Doetebol is een prachtig voorbeeld van verbinding en duurzaamheid. Maar bovenal is Doetebol een fijne plek voor jong en oud!

Peggy September 01, 2018

De mooiste plek waar jong en oud samen komen.

anoniem September 01, 2018

Heel mooi plekje met geweldige vrijwilligers, laagdrempelig, een plek waar iedereen zich fijn voelt.

F Langeveld September 03, 2018

Ontstaan op plek waar eerst een kippenslachterij zat en een randweg werd aangelegd. Op initiatief van omwonenden en daarna met hulp van vrijwilligers voor onder meer natuurlijk spelen en verblijven ingericht. Mooi ingepast in omgeving.

Houkelien Maatman September 05, 2018

Vorige week is mijn dochter met school nog hutten wezen bouwen. Een dag later met een hele groep kinderen terug om verder te spelen. Heel leuk!

wendelien nijland September 11, 2018

Fijne plek voor zowel jong als oud om buiten actief te zijn.

www.move-mindful.nl
https://www.facebook.com/MoveMindfulDoetinchem/

Christel September 14, 2018

De Doetebol verdient de prijs. Het maakt sport en spelen voor ieder kind toegankelijk. Onze kinderen genieten hier zo ontzettend van!!

Groetjes Christel

Jorik Huizinga September 15, 2018

Prachtig Belevingspark en het ontstaan, gebruik en onderhoud ervan is nog prachtiger! Fijn om er te zijn, ontmoetingsplek voor jong en oud.

Henk Meijer September 17, 2018

Doetebol is echt een voorbeeld van bottum up denken.
Leg de vraag neer bij de bewoners wat ze willen, door in gesprek te gaan en goed te luisteren
kun je samen er iets heel moois van maken, niet omdat het moet maar omdat het kan.

Uit Schöneveld, van Schöneveld en door Schöneveld.

Rebekka van den Berg September 18, 2018

De kinderen van mij (7,10,12 jaar) vinden het geweldig. Vaak met vriendjes of met kinderen die er al zijn. Voor mij als ouder zijnde is er ook genoeg ruimte om ergens te gaan zitten om zelf iets te doen.

Jennie Korenhof September 21, 2018

Hele mooie speelplek voor kinderen van allerlei leeftijden. Nodigt uit tot bewegen én ontdekken.

Anoniem September 24, 2018

Doetebol is een erg mooi en goed onderhouden park voor sport spelen bewegen en recreëren.
En dat voor jong en oud!
Perfect om onze jongeren weer met elkaar in contact te brengen en in de natuur.

Anoniem September 24, 2018

Doetebol is een erg mooi en goed onderhouden park voor sport spelen bewegen en recreëren.
En dat voor jong en oud!
Perfect om onze jongeren weer met elkaar in contact te brengen en in de natuur.

Vanessa September 24, 2018

Heerlijk om mijn kinderen te zien genieten van het spelen in de natuur en fantastisch om als vrijwilliger betrokken te zijn, met vele buren, bij het ontwerp, bouwen, onderhouden en samenwerken met al onze partners.

Wcharlotte bluemink September 27, 2018

Het is een ontzetten mooi natuurlijke speelplek voor kinderen zo zouden er meer moeten zijn waar de kinderen lekker kunnen spelen met spullen uit de natuur

Rob Hartemink September 28, 2018

Een prachtige locatie om heerlijk in buiten te spelen en te sporten.

edwin legebeke October 13, 2018

een goed geslaagd burgerinitiatief, een mooi voorbeeld van goed geslaagde samenwerking van gemeente en een aantal gemotiveerde bewoners.
Een project wat draait op vrijwilligers, dat vrij toegankelijk is voor een ieder die wil genieten van de natuur of wil klimmen en klauteren. Alles duurzaam ingericht, Deze plek verdient deze aanmoedigingsprijs zodat zij deze nog leuker en aantrekkelijker kunnen maken voor iedere Doetinchemmer

inge Teunissen November 01, 2018

prachtidee wat veel navolging verdient. Ben er geweest en heb genoten van dit park.

Marcella Heerenveen November 02, 2018

Een fijne plek om te zijn/spelen. Mooi hoe dit vanuit een buurtinitiatief is ontstaan en hoe er geluisterd wordt naar de wensen van kinderen en buurtbewoners. Ook inspirerend voor projecten elders in Gelderland!

Diana Jansen November 07, 2018

geweldig project waar kinderen nog lekker vies kunnen en mogen worden!

B Maandag November 09, 2018

Heerlijke plek voor de kids om avontuurlijk te spelen in de natuur. Vooral de waterloop is favoriet

Cookie settings