Vanaf 1 september tot 9 november kun jij ook je stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dus log in zodat de stemknoppen verschijnen en kies jouw favoriete landschap. Het inloggen is nodig om te voorkomen dat stemmers meerdere keren op een landschap kunnen stemmen. En dat is wel zo eerlijk.
Type landschap
- Recreatief landschap
- Parklandschap
- Landgoed of landgoederenlandschap
- Natuurlandschap
- Waterrijk landschap
- Rivier of rivierenlandschap
- Woonlandschap
- Vrijetijdslandschap
- Ontgrondingenlandschap
- Energielandschap
Gemeente(n)
Gemeente Buren en gemeente Neder-Betuwe
Omschrijving van de ligging van het gebied
De Lingemeren ligt op de grens van de gemeenten Buren en Neder-Betuwe. Aan de zuidzijde van het gebied loopt de rivier de Linge.
Periode van de opvallendste transformatie
2001 – 2018 (en verder)
De belangrijkste actoren
Gemeenten Buren en Neder-Betuwe, K3, het waterschap Rivierenland, Provincie Gelderland, natuurorganisaties, omgeving, bewonersverenigingen en agrariërs.
Plan- en ontwerpproces
De gemeente Buren heeft begin deze eeuw in een structuurvisie de wens uitgesproken om het gebied ten oosten van de plas ‘De Beldert’ te ontwikkelen om zo een landschappelijke buffer te creëren tegen de oprukkende verstedelijking aan de zuidkant van de Linge. Op basis van deze structuurvisie zijn de kansen voor de ontwikkeling van natuur, landschap en recreatie in het gebied nader onderzocht. Daarbij zijn intensieve overleggen gevoerd met overheden, (natuur)organisaties en de omgeving. Op basis daarvan zijn de definitieve plannen voor de nieuwe inrichting gemaakt.
Beknopte beschrijving van het landschap nieuwe stijl
De Lingemeren wordt een aaneengesloten, waterrijk natuur- en recreatiegebied waar letterlijk en figuurlijk de vruchten van geplukt kunnen worden. Het gebied fungeert als landschappelijke buffer tegen de oprukkende verstedelijking. Samen met overheden, (natuur)organisaties en omgeving wordt de Lingemeren ontwikkeld tot een gebied met grote recreatieve, landschappelijke en natuurlijke waarde. Water vormt de verbindende factor tussen deze elementen waarbij de zand- en kleiwinning in het gebied de motor is van de ontwikkeling. Het gebied is een belevenis voor de omgeving met natuurgebieden, wandel- en fietspaden, watersportgelegenheden een landgoed, wonen aan het water en duurzame energie-initiatieven waar iedereen van kan profiteren. Zo wordt in gezamenlijkheid een nieuwe parel in de Betuwe gecreëerd.
Opmerkelijke gebiedskwaliteiten uitgelicht
Op de Lingemeren zijn energie en ruimte met elkaar verbonden. Met oog voor natuur en omgeving kijken we naar de toekomst. Daarbij wordt gekeken naar hoe het gebiedsontwikkelingsproces zo duurzaam mogelijk gemaakt kan worden. Daarvoor is reeds een zonneweide aangelegd met ruim 4.800 zonnepanelen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de maatschappelijke opgave om samen te verduurzamen. De zonneweide is landschappelijk ingepast; de weide volgt de loop van de rivier de Linge en is omringd met een groene wal. Schapen zorgen ervoor dat het gras onder de panelen kort blijft. Ook wordt de omgeving zo veel als mogelijk betrokken bij duurzame initiatieven op de Lingemeren. Zo komt er een uitkijkpunt bij de zonneweide en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Ook is er een landgoed aangelegd: Landgoed Lingedael. Dit landgoed wordt de entree van de Lingemeren en is een cadeau voor de omgeving. Samen met lokale hoveniers en kwekers is dit voormalige landbouwgebied getransformeerd tot een landgoed waar het beleven van de natuur centraal staat en waar straks alle zintuigen aan het werk worden gezet. Het landgoed is parkachtig ingericht. Je kunt er wandelen en fietsen, picknicken en over een tijdje ook fruit plukken. Om elk jaargetijde te kunnen genieten zijn er diverse soorten beplanting aangebracht die in elk seizoen het landgoed een andere, speciale aanblik geven. Ook zijn er kleine natuurgebieden aangelegd, waar de natuur zijn vrije gang kan gaan en je kunt genieten van planten, dieren en de rust. Al deze elementen worden met elkaar verbonden door het water en de wandel- en fietspaden.
Ambities en opgaven voor de toekomst
De komende tijd krijgt het gebied nog meer kwaliteitsimpulsen op het gebied van recreatiemogelijkheden, natuurontwikkeling, duurzaam ruimtegebruik en water. Zo wordt er onder andere gewerkt aan de inpassing van een nieuw plan: drijvende eilanden. Op deze eilanden is ruimte voor recreatie, educatie, natuur, horeca en duurzame energie, waar ook de omgeving in kan participeren. De inpassing is een voorbeeld van hoe slim om te gaan met ruimte, schaarse grondstoffen en inpassing van duurzame energie in het landschap. Ook zijn wij bezig met het uitwerken van plannen om in en rond de Lingemeren, waaronder op het landgoed, kunst aan te brengen. Het doel is om door creatieve en kunstzinnige ingrepen de schoonheid van de natuur verder te versterken.
Betrokkenheid bij het project
Professioneel: K3 is de initiatiefnemer voor de gebiedsontwikkeling Lingemeren