Kasteel Ruurlo | Museum More

Anneke Jepma 20-04-2018
9176 keer bekeken 32 reacties

Sint Jansbeek Arnhem wint de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

De Sint Jansbeek in Arnhem is de winnaar van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2018. De Walk of Wisdom in Nijmegen en omgeving mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Voorzitter van de jury Jan Terlouw en gedeputeerde Josan Meijers reikten op donderdag 22 november de prijzen uit in het Koelhuis in Zutphen.

De Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Dit jaar was het thema ‘landschap nieuwe stijl’. Zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs is een cheque van 10.000 euro waarmee de winnaars een financiële steun in de rug krijgen hun project uit te voeren en zo het betreffende landschap (nog) mooier te maken. Gedeputeerde Meijers licht toe: ‘‘Overal om ons heen is landschap. Gelderland is gelukkig rijk bedeeld in meerdere soorten prachtig landschap. Ons landschap wordt doorlopend aangepast aan nieuwe behoeftes. Verandering is niet erg, als we maar zorgen dat we zo veel mogelijk schoonheid en kwaliteit erin houden of zelfs brengen. Daar gaat deze prijs over”.

Sint Jansbeek

Het stedelijke beeklandschap de Sint Jansbeek is volgens de jury een gebiedstransformatie met lef, die navolging verdient en waarvan het resultaat met recht een landschap nieuwe stijl genoemd kan worden. Herwaardering van het bekenlandschap speelt een grote rol bij de Sint Jansbeek. De beek heeft zijn historische karakter in meer of mindere mate teruggekregen. De manier waarop de Sint Jansbeek het verleden verbindt aan de toekomst is uniek, aldus juryvoorzitter Jan Terlouw.

Bewoners hebben het initiatief genomen en samen met de gemeente is vervolgens het idee uitgevoerd. Het plan van de bewoners was om de Sint Jansbeek, die onzichtbaar onder het centrum van Arnhem doorliep, weer terug te brengen in het landschap van de binnenstad. Dit is uitgewerkt met betrokkenheid van het waterschap, omwonenden en ondernemers. De eerste fase is nu gereed, in het gebied tussen de historische binnenstad en de Rijn. De cheque is een impuls voor de tweede fase. Daardoor zal de Sint Jansbeek al vanaf het Gele Rijdersplein door de historische binnenstad naar het wederopbouwgebied gaan stromen. Met het realiseren van deze fase wordt de gehele historische loop -weliswaar in een nieuw jasje- hersteld.

Walk of Wisdom

Het publiek koos voor een ander mooi project. Maar liefst 336 stemmen van in totaal 1712 stemmen ging naar de Walk of Wisdom, een pelgrimsritueel van een week lopen met telefoon en internet uit. De enorme diversiteit aan landschappen rondom Nijmegen als spiegel voor je eigen binnenwereld. Met als kompas een symbool dat uitdraagt dat je niet afgesneden bent van het landschap, maar er deel van uitmaakt. De essentie van de Walk of Wisdom is een hedendaags, seculier bezinningsritueel om met andere ogen te kijken naar de wereld waarin je leeft, waardoor je de werk- en consumptiemodus aflegt en het landschap echt ervaart. ‘Een wandeltocht om je verbinding met het leven, de natuur en het landschap opnieuw te bevestigen. Een parel!’, zo motiveert een van de stemmers de keuze voor dit project. Daarnaast gaat voor elke pelgrim een euro naar cultuur- en natuurprojecten langs de route en zal het op termijn wellicht ook een fysieke transformatie teweegbrengen.

Lees hier het juryrapport

Kasteel Ruurlo | Museum More is getransformeerd van een vervallen kasteel met dito park, naar een toegankelijk museum met landschapspark waar de historie weer voelbaar is en iedereen zich welkom zal voelen.

Vanaf 1 september tot 9 november kun jij ook je stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dus log in zodat de stemknoppen verschijnen en kies jouw favoriete landschap. Het inloggen is nodig om te voorkomen dat stemmers meerdere keren op een landschap kunnen stemmen. En dat is wel zo eerlijk.

GPRK - pitch Kasteel Ruurlo from Provincie Gelderland on Vimeo.

Type landschap

  • Recreatief landschap
  • Parklandschap
  • Landgoed of landgoederenlandschap
  • Cultuurhistorisch landschap

 

Gemeente(n)
Ruurlo

Omschrijving van de ligging van het gebied
Kasteel Ruurlo ligt ten zuidwesten van de dorpskern van Ruurlo. Ingeklemd tussen de Vordenseweg aan de noordzijde en de rondweg zuid | stapeldijk aan de oostzijde. Aan de zuid en oostzijde grenst het aan de historische landschappen waar het kasteel van oudsher bij hoort.

Periode van de opvallendste transformatie
2016 - 2017

De belangrijkste actoren
Familie H. D. Melchers

Plan- en ontwerpproces
Historische onderzoek: september 2016 schetsontwerp hoofdstructuur Eerste fase opschonen hoofdstructuur: oktober 2016 Voorlopig ontwerp plandelen : september- oktober 2017 Uitvoering buitenruimte: november 2016 – juni 2017

Beknopte beschrijving van het landschap nieuwe stijl
Kasteel Ruurlo staat, door zijn ligging in het landschap en rijke historie van 700 jaar, te boek als één van de mooiste kastelen van de achterhoek. Het gebouw en zijn omgeving vertelt de rijke geschiedenis vanaf de 14e eeuw tot heden en heeft mede daardoor de status van Nederlands Rijksmonument verworven. Dit plan brengt historie weer tot leven en geeft inzicht in de ontwikkeling van het landgoed in verschillende tijdsperiodes. De typische 18e-eeuwse tuin met geometrische buxusmotieven uit de Franse periode zijn gerenoveerd en toont weer als een overzichtelijk strak vormgegeven aangezicht, passend architectuur van het kasteel. Het grootste deel van het park stamt uit de tuinperiode van de landschapsstijl. Deze periode werd gekenmerkt door slingerende paden, spannende zichtlijnen en landschappelijke vijverpartijen. Door het verwijderen van de beplanting een ruimtelijk gazon dat zorgt voor eenheid in het kasteelpark. Tussen de Rhododendron groepen en bomen is een eenvoudig vormgegeven padenstelsel aangebracht. Het kronkelend voetpad rondom het kasteel refereert naar oude structuren uit de landschapsstijl. Een nieuw toegangspad naar de hoofdentree van het museum vormt nu een heldere, duidelijke lijn die om de orangerie geleid wordt richting het parkeerterrein. Rondom de orangerie zijn nieuwe terrassen gerealiseerd passen in de stijl van een orangerie. Bakken met oude fruitbomen refereren naar de oude functie als orangerie. Het kasteelpark is na de renovatie weer één geheel geworden met het kasteel. Het totaal beeld klopt weer en straal rust en eenvoud uit; alsof dit beeld er zo al eeuwen bij ligt!

Opmerkelijke gebiedskwaliteiten uitgelicht
Herstel van cultuurhistorie: zowel het kasteel als het park vormen weer een samenhangend geheel dat zich toont naar en voegt in zijn directe omgeving. Economische en recreatieve waarden: met de komst van het museum is er een grote economische en recreatieve waarden aan de omgeving toegevoegd. Toekomstbestendigheid: deze ontwikkeling heeft de gebiedskwaliteiten en ambitieniveaus voor de toekomst geborgd. Toegankelijkheid: het gehele park is gedurende de openingstijden van het kasteel voor iedereen toegankelijk.

Ambities en opgaven voor de toekomst
Museum More als cadeau aan de Gelderse Achterhoek. Kasteel Ruurlo | Museum More is op initiatief van de familie Melchers getransformeerd van een vervallen kasteel met dito park, naar een toegankelijk museum met landschapspark waar de historie weer voelbaar is.

Betrokkenheid bij het project
Met de aankoop van het kasteel in 2013 begint er een nieuwe periode van eerherstel. Eigenaar Hans Melchers gaf Meeuwis de Vries Tuinen de opdracht een parkachtige omgeving te ontwerpen en te realiseren passend bij het te restaureren kasteel met de nieuwe functie van museum.

Bijzonderheden
Particulier initiatief.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Reageren

Twitter

Op de kaart

32  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Moderator Forum Maak Gelderland Mooier 23-04-18 om 9:38

Bedankt voor deze prachtige inzending!

G. Regelink 02-09-18 om 20:00

Een icoon in de prachtige bosrijke omgeving van Ruurlo!

Gerriët de Bruin 06-09-18 om 17:37

Alles klopt en is in evenwicht.

Anoniem 06-09-18 om 17:37

Alles klopt en is in evenwicht.

Anoniem 06-09-18 om 18:45

Ziet er prachtig uit...

Andrea Bikker 06-09-18 om 18:46

Ziet er prachtig uit...

Peter 06-09-18 om 18:47

Super strak lijnenspel

Arinda 06-09-18 om 19:00

Het is allemaal mooi strak en alles maakt het een schitterend plaatje

Sjef Tielens 08-09-18 om 19:11

Een prachtig ontwerp.

S.D. Sterkenburgh 16-09-18 om 11:33

Het kasteel, de tuin en het museum passen met de daarbij gebruikte moderne intree en glazenbrug als een perfect geheel in elkaar.
De harmonie tussen het oude en moderne is geweldig gevonden. Het is een genot om daar zowel binnen als buiten te vertoeven.

Ben Smeenk 19-09-18 om 18:43

Ik ben in Ruurlo geboren en op het Kasteel getrouwd. Destijds (1987) was het Kasteel het gemeentehuis van Ruurlo vandaar. Nog steeds een mooi gebouw (hoewel onhandig als gemeentehuis), met een prima nieuwe bestemming die Ruurlo weer op de kaart zet, en een schittererende tuin in een mooi gebied.

Alice 20-09-18 om 5:25

??

Annie Kok 20-09-18 om 13:38

super mooi

Anoniem 20-09-18 om 13:43

Kasteel Ruurlo is de parel van de Achterhoek.

Henk 20-09-18 om 21:20

Kasteel was al heel mooi gerestaureerd, maar nu ook het park weer is terug gebracht naar wat het (misschien) ooit was is het plaatje helemaal compleet, echt een grote aanwinst voor Ruurlo.

Esther van het Hof 24-09-18 om 13:26

Prachtig & passend ontwerp!

Jeen Akkerman 24-09-18 om 13:28

Dit moet winnen!

Thea van Buul 26-09-18 om 18:43

een mooi kasteel met een prachtige tuin.

Anja Hartog 27-09-18 om 9:52

Mooie inzending. Succes

Greta Jepma 28-09-18 om 10:06

ziet er prachtig uit

eduard van buul 29-09-18 om 19:23

Het is een feest om door het park te wandelen, het museum te bezichtigen en koffie te drinken in de orangerie.

Theo Karel 29-09-18 om 19:32

Een prachtig park dat perfect past bij het kasteel en de orangerie.

Hans 30-09-18 om 12:28

Prachtig park!!

Anoniem 05-10-18 om 0:35

Wat een prachtig mooie tuin, de tuin Arichtect Anneke Jepma heeft goede doordachte keuzes gemaakt in het ontwerp. Een tuin zoals deze die helemaal 1 is met haar omgeving. Chapeau.

Ingemette Jepma 05-10-18 om 0:37

Wat een prachtig mooie tuin, de tuin Arichtect Anneke Jepma heeft goede doordachte keuzes gemaakt in het ontwerp. Een tuin zoals deze die helemaal 1 is met haar omgeving. Chapeau.

Gorssel 05-10-18 om 20:27

Hoe kan ik stemmen? De stembutton doet het niet ..

Moderator forum 06-10-18 om 7:57

Beste 'Gorsel",
Vanaf 1 september tot 9 november kun jij ook je stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dus log in zodat de stemknoppen verschijnen en kies jouw favoriete landschap. Het inloggen is nodig om te voorkomen dat stemmers meerdere keren op een landschap kunnen stemmen. En dat is wel zo eerlijk.
Je maakt eerst een account aan door bovenin op de knop registreren te klikken en de nodigen gegevens in te voeren. De rest wijst zich vanzelf. Als je vervolgens inlogt verschijnen de stemknoppen. Succes

H.A.krabbenborg, 07-10-18 om 13:15

we bezochten dit werkelijk prachtige en uniek gelegen Kasteel met tentoonstelling Carel en Mathilde Willink en park!
Een absolute aanrader.

Anoniem 10-10-18 om 8:41

Een heel mooi bij elkaar passend geheel oud en nieuw prachtig verbonden een schitterend aangelegde en herstelde tuin, park.

Enid de Weever 14-10-18 om 11:24

Als nieuwe inwoner van Gelderland was ik meteen betoverd door de museumtuin in Ruurlo!
Alles klopt.

bianca domhof 18-10-18 om 13:02

Wat een bijzonder cadeau heeft de Achterhoek van de fam. Melchers gekregen! De restauratie van zowel kasteel als park zijn ontzettend mooi uitgevoerd in alle facetten, vormgeving, landschappelijke inpassing en oog voor details!

Mirjam van der Jagt 02-11-18 om 10:39

Voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit (gprk) stem ik op Kasteel Ruurlo/|museum More met haar gerenoveerde mooie park , aangelegd door Meeuwis de Vries Tuinen!

Geweldig mooi en landschappelijk , passend in de groene omgeving. een park rondom een kasteel hoort wat cachet te hebben, met rijke banen en lanen en graag voor publiek toegankelijk, met een weidse gebaar. Dit park nabij Kasteel Ruurlo voldoet hieraan. Heerlijk groen, "open" aangelegd. Daarom nomineer ik dit (burger) initiatief.

Cookie-instellingen