Pietershof in Angeren

Astrid van der A 21-06-2018
613 keer bekeken 0 reacties

De longlist is een verzameling van alle ingediende voorstellen voor nominatie. Uit de longlist worden de nominaties gekozen door een selectiecommissie. Daarin zitten interne en externe deskundigen. Door voorstellen te waarderen (1 tot 5 sterren) kun je de sectiecommissie adviseren. We lezen ook graag jouw reacties onder de voorgestelde nominaties.

 

We zijn er van overtuigd dat het monument aan een tweede leven begint. Tezamen met de twee zitbanken, de tafel, het kunstwerk aan de muur is dit een plek in Angeren om even rust te houden, gezellig te kletsen en te genieten van het monument aan het Pietershof in Angeren. Platform Angeren steunt dit monument evenals Ron Pieters, de zoon van.

Type landschap

  • Dorpenlandschap
  • Cultuurhistorisch landschap

 

Gemeente(n)
Lingewaard

Omschrijving van de ligging van het gebied
Geschiedenis: In het dorp Angeren (bij Arnhem gelegen) was van 1953 tot zijn overlijden in 1978 een huisarts actief, die behalve de gezondheid van de inwoners in de gaten hield, ook zeer actief was op het sociale gebied. Zo heeft hij er voor gezorgd dat er een gemeenschapshuis kwam in Angeren. In 1980 werden de woningen aan het Pietershof gebouwd. “Pietershof”---> huisarts Pieters was de naamgever. Ook werd er een monument gemaakt ter nagedachtenis aan dokter Pieters (zie foto’s). In dit monument was een fontein opgenomen, die deed zijn werk sprankelend ter ere van dokter Pieters. Heden: Echter 2 jaar geleden ging er iets mis met de watertoevoer en via een ondergrondse leiding naar de fontein. Voorheen kwam het water uit de kraan, welke bij de bewoners op de hoek was gemonteerd. Ook de stroomtoevoer werd geregeld in deze woning. Twee jaar geleden is het straatwerk e.d. verwijderd, dus de fontein kwam droog te staan. Tot de dag van vandaag is dit nog zo en doet afbreuk aan de naam “Pieters”. Een aantal buurtbewoners hebben het plan opgepakt om de fontein weer aan water te helpen. Maar nu we het water uit de aarde moeten halen lukt dat niet. De gemeente heeft van alles geprobeerd om water uit de grond te pompen, maar helaas. Het comité buurtbewoners dacht toen aan een vijverpompje op stroom, doch we kregen het advies om dat niet te doen. Er staat een grote boom bij het monument en die laat af en toe wat vallen in de fontein. Toen is er besloten om het “fontein-idee “ maar af te zweren en iets anders te bedenken. Dat is gelukt!

Periode van de opvallendste transformatie
2016

De belangrijkste actoren
Comité buurtbewoners Pietershof, Historische Kring Angeren, Platform Angeren

Plan- en ontwerpproces
Op de foto’s ziet u hoe het er nu uit ziet en op de tekeningen/schetsen de gedachten hoe het gaat worden. De rand van rotsblokken wordt aan de buitenkant gereinigd zodat de oude kleur weer terug komt. Al het aanwezige in de bak wordt eruit gehaald. Frisse tuinaarde erin en beplanting op advies van onze lokale hovenier. Er komt een plaquette met daarop een foto en tekst over dokter Pieters. Het aanwezige straatwerk proberen we zoveel mogelijk te hergebruiken en op een originele manier te plaatsen evenals de rotsblokken welke vrijkomen. De Historische Kring Angeren levert ook een aandeel in het geheel. Zij ontwerpen de plaquette met foto en tekst en ze zorgen dat het gemaakt en geleverd wordt.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...