Oude IJsselbrug Zutphen

Yvette de Rooij 15-05-2018
764 keer bekeken 7 reacties

De longlist is een verzameling van alle ingediende voorstellen voor nominatie. Uit de longlist worden de nominaties gekozen door een selectiecommissie. Daarin zitten interne en externe deskundigen. Door voorstellen te waarderen (1 tot 5 sterren) kun je de sectiecommissie adviseren. We lezen ook graag jouw reacties onder de voorgestelde nominaties.

 

De oude IJsselbrug in Zutphen is een verbindend element tussen stad, rivier en natuur en tegelijk een bijzonder onderdeel van het landschap in vorm, kleur, verlichting en functie.

Type landschap

  • Natuurlandschap
  • Rivier of rivierenlandschap
  • Stedelijk landschap
  • Infrastructuurlandschap
  • Cultuurhistorisch landschap

 

Gemeente(n)
Zutphen

Omschrijving van de ligging van het gebied
Midden in het programmagebied ‘Rivier in de Stad’, als verbinding tussen de Zutphense binnenstad, de rivier de IJssel, natuurgebied de Tichelbeeksewaard en de wijk De Hoven.

Periode van de opvallendste transformatie
April-december 2017

De belangrijkste actoren
Gemeente Zutphen, ProRail, Rijkswaterstaat, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vallei en Veluwe

Plan- en ontwerpproces
De oude IJsselbrug is een zeer prominent aanwezige brug in het stadssilhouet van Zutphen met mooie vergezichten over het IJssellandschap en tussen de oude historische stad en de nieuwe ontwikkeling Noorderhaven. De oude IJsselbrug heeft een bewogen verleden, met twee bombardementen op de brug en delen van de brug die uit 1860 stammen. Voor de verbreding en aanpassing is een aanbesteding geweest voor een “aansprekend en passend” ontwerp van de verbreding van de oude IJsselbrug met daarbij licht en kleur als extra mogelijkheden. De aanbesteding betrof zowel de uitvoeringstechniek als beeldkwaliteit. Met de aanpak van de oude IJsselbrug heeft ProRail eveneens onderhoudswerk verricht aan haar spoorbrug. Met de aanpak van de volledige oude IJsselbrug is een volledige metamorfose gerealiseerd van een oude stadsbrug naar een nieuwe brug waar Zutphen en haar bewoners weer trots op zijn. Tijdens de uitvoering van het werk is de oude IJsselbrug 8 werken afgesloten geweest voor gemotoriseerd verkeer. Na afloop van deze afsluiting ontstond er beroering omdat de aanbrug aan de Hovense kant niet meegenomen was in het schilderwerk. Bewoners riepen zelfs op om samen de brug verder ‘af’ te schilderen. Daarom heeft de gemeente budget vrijgemaakt om de aanbrug toch meteen te schilderen in plaats van over 3 tot 5 jaar. Zo’n 100 inwoners hebben ook echt meegeholpen aan het schilderwerk! Een bijzonder voorbeeld van de betrokkenheid bij deze brug.

Beknopte beschrijving van het landschap nieuwe stijl
verhalen en ontwikkelingen) De oude IJsselbrug vormt de verbinding tussen de Zutphense binnenstad, de rivier de IJssel, natuurgebied de Tichelbeeksewaard en de wijk De Hoven. Om deze verbinding te verbeteren, is er een breder en prettiger fiets- en voetpad aangelegd over de rivier. Dit loopt van de IJsselkade tot de Tichelbeeksewaard. Vanaf de brug en de trap naar de uiterwaard kijk je uit naar het stedelijk landschap aan de ene kant en natuurgebied aan de andere kant, aan elkaar verbonden door de rivier. Zowel de IJsselkade als de Tichelbeeksewaard krijgen momenteel een nieuwe inrichting, waardoor de functie van de brug in het landschap nog belangrijker wordt. De brugverbreding is tegelijk uitgevoerd met een grote onderhoudsbeurt, waarbij de brug onder andere een nieuwe, grijsblauwe kleur heeft gekregen. Ook is er nieuwe, duurzame verlichting aangebracht. De kleur van het licht verandert mee met de seizoenen en maakt zo deel uit van het landschap. De verlichting is voor een groot deel verwerkt in de lange bank (misschien wel de langste bank van Nederland!) die langs het voetpad loopt. Hierin staan ook verwijzingen naar belangrijke momenten in de geschiedenis van Zutphen. Zo komen verleden en heden samen in een toekomstbestendig landschapselement.

Opmerkelijke gebiedskwaliteiten uitgelicht
De oude IJsselbrug legt de verbinding tussen water, stad en natuur. Tegelijk is het een toevoeging aan het landschap. Dit dankzij het nieuwe fiets/voetpad met de lange bank waarop je kunt genieten van het uitzicht, de nieuwe kleur en de bijzondere verlichting. Dankzij een betere verbinding tussen de IJsselkade en de Tichelbeeksewaard draagt de oude IJsselbrug ook bij aan de recreatieve waarde van Zutphen.

Ambities en opgaven voor de toekomst
Het stadsfront van Zutphen is één van de mooiste van Nederland en zeker van Gelderland. De geschiedenis is zichtbaar met een historische binnenstad aan het water, industriële infrastructuur, een natuurlijk IJssellandschap en een nieuwbouw van Noorderhaven. Deze kwaliteiten wil Zutphen waarborgen.

Betrokkenheid bij het project
Projectmanager, Edwin Koning Communicatieadviseur, Yvette de Rooij

Bijzonderheden
De oude IJsselbrug is getransformeerd van een brug waar Zutphen zich enigszins voor schaamde qua kleur, uitstraling en functionaliteit naar een brug die een iconische waarde heeft in het stadsbeeld van Zutphen en het IJssellandschap.

Afbeeldingen

Waarderen

5 (28 waarderingen)

Reageren

Twitter

7  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Michel Groothedde 17-05-18 om 11:10

Van lelijk eendje tot icoon van de stad met mooie kleurstelling en toevoeging van looppad met canon van Stad en IJssel

Bea Schoonman 17-05-18 om 12:07

Supper mooi project. En wat mooi als je op de brug op de Bank al genietend van het Zonnetje over het water kijkt

Anoniem 17-05-18 om 14:52

Een uitdagende klus met alle complexe omstandigheden. Geweldig uitgevoerd

Edwin Nordkamp 17-05-18 om 14:56

Van een niet samenhangend geheel naar een beauty

Mieke Groters-Bronkhorst 21-05-18 om 12:02

Een heel mooi resultaat!

Mirjam Jebbink 23-05-18 om 14:21

Enorme verbetering van de beeldkwaliteit. Een mooie entree over de Ijssel naar de stad.

Elfri Cranen 27-05-18 om 21:27

De lange bank op de brug is als een publieke tribune met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden en de gevelwand van de IJsselkade. De combinatie van cultuur en natuur zo dicht bij het stadshart is een aanwinst voor Zutphense inwoners en bezoekers.