Stadswal Heukelum

Kees Kiep 30-04-2018
579 keer bekeken 1 reacties

De longlist is een verzameling van alle ingediende voorstellen voor nominatie. Uit de longlist worden de nominaties gekozen door een selectiecommissie. Daarin zitten interne en externe deskundigen. Door voorstellen te waarderen (1 tot 5 sterren) kun je de sectiecommissie adviseren. We lezen ook graag jouw reacties onder de voorgestelde nominaties.

 

Via een burgerparticipatie is een project opgestart om de oude stadswal van het stadje Heukelum aan de Linge weer in het stadbeeld terug te brengen. Gesteund door talloze vrijwilligers, bedrijven en organisaties is inmiddels al een groot deel van de muur gebouwd. Eind 2018 is de gehele stadswal af.

Type landschap

  • Rivier of rivierenlandschap
  • Stedelijk landschap
  • Stadsrandlandschap
  • Cultuurhistorisch landschap

 

Gemeente(n)
Lingewaal

Omschrijving van de ligging van het gebied
Gelegen tussen de rivieren Waal en Linge ligt het stadje Heukelum met ca. 2500 inwoners. Het stadje ligt aan de rivier de Linge en behoort tot de "eerste groene gemeente na de randstad". Het kent een rijke historie en heeft naast het vele natuurschoon ook het kasteel Merckenburg. Daarbij is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op schootsafstand. Het gebied is bij uitstek geschikt om te fietsen en te wandelen, waarbij de bloesemtijd de kroon spant en het gebied dagelijks duizenden fietsers en wandelaars aantrekt.

Periode van de opvallendste transformatie
Vanaf 2013 is gestart met het uitwerken van de mogelijkheden.

De belangrijkste actoren
Vooral de Stichting Stadswal Heukelum met haar vrijwilligers, zijn de belangrijkste actoren bij de bouw van de stadswal. Hierbij worden ze, vaak belangeloos, gesteund door het bedrijfsleven. Vanuit de overheid ondersteunen Waterschap Rivierenland, Provincie Gelderland en de gemeente Lingewaal het project.

Plan- en ontwerpproces
Het project is als spin-off ontstaan na de deelname van Heukelum aan de groencompetitie groenste stad/dorp van Nederland in 2013. Een aantal burgers hebben toen het plan opgepakt om de oude muur te gaan restaureren. Na een grondig onderzoek en overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bleek een restauratie nu en in de toekomst niet mogelijk. De vrijwilligers hebben het hierbij echter niet gelaten en zijn een ontwerp gaan maken om een nieuwe muur vóór de oude muur te plaatsen en hierbij de contouren van de oorspronkelijk muur te volgen. Daarna is de Stichting Stadswal Heukelum opgericht en zijn de vrijwilligers gezocht die kunnen helpen bij de bouw. Gelijktijdig zijn ook plannen gemaakt om geld te genereren voor de aanschaf van de bouwmaterialen. Hierbij is een constructie met gemeente Lingewaal en Waterschap Rivierenland gemaakt waarbij de Stichting extra waterberging maakt in ruil voor geld. Op deze manier wordt ook geanticipeerd op de klimaatverandering. Daarna is het traject van de omgevingsvergunning opgestart waarna de

Beknopte beschrijving van het landschap nieuwe stijl
Door het terugbrengen van de oude stadsmuur(ca. 1230) wordt de rijke historie van Heukelum voor het nageslacht weer zichtbaar gemaakt. Door de schoolkinderen van de basisscholen zijn eigentijdse teksten en tekeningen op de betonnen achterconstructie gemaakt. Ook is een zogenaamde tijdcapsule ingemetseld. De ontwikkeling draagt bij aan een verbetering van de leefbaarheid en zal ook een toeristische boost aan Heukelum geven.

Afbeeldingen

Kinderen brengen boodschap voor de toekomst

Stadswal Heukelum

Waarderen

3 (2 waarderingen)

Reageren

Twitter

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Kobus van Ingen 14-05-18 om 16:03

Geweldig initiatief! Hierdoor is Heukelum weer het stadje van weleer geworden. Iedere keer als ik er langskom geniet ik er van.