Maak Gelderland mooier

Samen gebieden in beeld brengen

12-09-2016 2 reacties

Forum Maak Gelderland Mooier zet de continue dialoog voort over de vele mooie en minder mooie plekken in onze provincie. Maar we zijn ook nieuwsgierig naar hele gebieden. Gebieden van formaat. Welke zijn dat en wat is daar aan de hand? En vooral hoe kunnen we daar de kwaliteiten stimuleren?

Een gebied is een begrensde ruimtelijke entiteit. Daarmee heeft ze een bepaalde maat en schaal. Ze heeft een ligging en draagt (veelal) een naam. Een gebied is een min of meer objectief begrip of concept waarbinnen allerlei zaken zich afspelen en op elkaar in kunnen werken. Dit betekent dat het idee van een gebied uitnodigt om de boel vooral integraal te benaderen. Iets wat zeker een rol speelt op de nieuwe pagina ‘breng gebieden in beeld’, de plek op Forum Maak Gelderland Mooier waar dieper ingegaan wordt op een hele reeks gebieden in Gelderland. En waar jij aan mee kunt doen.

Gebieden van formaat

Als provincie zijn we geinteresseerd in gebieden van formaat. Zonder daar nu persé een preciese maat aan te verbinden. Gebieden die passen bij de schaal van de provincie als geheel. Niet plekken, kleine deelgebiedjes of terreinen maar middelgrote tot grote gebieden die in zichzelf een bepaalde gemeenschappelijkheid uitstralen. Als provincie doen we een voorzet. Provinciedekkend zijn 36 afzonderlijke gebieden onderscheiden. Daar zitten forse gebieden tussen en gebieden van de middenmaat. De gebieden zijn globaal begrensd, hebben verschillende maten, vanzelfsprekend verschillende liggingen en namen. Jullie worden uitgenodigd om deze gebieden te voorzien van kennis en ervaring.  Aan de hand van een aantal vraagcategorieën. Er valt veel te weten over een gebied.

Begrenzing

Die 36 gebieden zijn doordacht op kaart gezet. Daarbij is een reeks aspecten aan de orde: regionale begrenzing, mate van verstedelijking en stedelijke netwerken en centra, landschappelijke karakteristieken, culturele mentaliteiten en cultuurhistorische gegevenheden; maar ook specifieke gradiënten, contrasten, randzones en liggingen. Elk gebied is compact, heeft een eigenheid ten opzichte van andere gebieden. Elk gebied nodigt als het ware uit om verder ‘ontdekt’ te worden. Het kan zijn dat een aantal gebieden samengevoegd moet worden of juist beter van elkaar onderscheiden.

Maar misschien zeg je: “ik zie ook hele andere gebieden in Gelderland”. Bijvoorbeeld de rivier de Berkel als gebied of de Zuiderzeestraatweg. Of de oude landstreek Liemers of de hele IJsselvallei (incl. Overijssels deel). De gelegenheid bestaat om deze ook op kaart te zetten. Als het maar gebieden zijn met een zeker formaat.

Gebiedenatlas

Waar het op uit zal draaien is dat we per gebied kwaliteiten kunnen benoemen, maar vooral dat we per gebied inspirerende antwoorden kunnen verzamelen op de vraag hoe die kwaliteiten het beste geborgd, gekoesterd of ontwikkeld kunnen worden. Er ontstaat op Forum Maak Gelderland Mooier een rijke verzameling van gebieden – een gebiedenatlas – waarover inspirerende informatie, voorbeelden en ideeën over kwaliteit en kwaliteitszorg c.q. -ontwikkeling wordt gedeeld. Ook wel als bouwstenen te duiden. Gestreefd wordt om naast dit digitale forum ook analoge producten te maken. Inspiratiedocumenten die bijdragen aan de gewenste kwaliteitszorg en –ontwikkeling.

Ter inspiratie

Onder de knop ‘breng gebieden in beeld’ is het werk te vinden van Rudy Brons van Brons + Partners, landschapsarchitecten uit Culemborg. Hij heeft voor een aantal regio’s in Gelderland en aan de hand van daar spelende ruimtelijke opgaven bouwstenen ontwikkeld die de ruimtelijke kwaliteit versterken.

Foto van Mischa Keijser uit Beeldessay Kijk op het Rivierenland (2011), Provincie Gelderland

 

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Een momentje...
Henk Dries 23-02-17 om 14:21

Het zicht op de Parenco-fabrieken in Renkum, vanuit het zuiden (Heteren, Randwijk) is verre van mooi ... Zou het fabriekscomplex meer aan het zich kunnen worden onttrokken door bomen en struiken ? dan wordt Gelderland mooier!

Moderator forum 24-02-17 om 11:29

Dag Henk,
Wat leuk dat je mee denkt over onze mooie provincie. Misschien wil je dit idee indienen voor de prijsvraag Maak Gelderland Mooier?
Dat kan via de link op deze pagina: https://maakgelderlandmooier.gelderland.nl/prijsvraag+mgm/default.aspx.
Lees wel even de brochure. Dan weet je hoe je je bijdrage in moet dienen. Succes!