Maak Gelderland mooier

Winnaars Gelderse prijs voor ruimtelijk kwaliteit 2016 bekend!

21-04-2016 2 reacties

Bredevoort en IJsselstein komen als winnaars 'Gebieden met Passie' uit de bus.

De winnaars van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2016 zijn bekend! Met een ruime meerderheid van de stemmen wint het vestingstadje Bredevoort in de Achterhoek de publieksprijs. De vakjuryprijs gaat naar de oude ‘bewoningsplaats’ IJsselstein, in het uiterste noorden van de provincie vlakbij Hattem. Het thema van deze zesde editie was Gebieden met Passie.

Met maar liefst 1.621 liep Bredevoort ruim op kop en was daarmee dé publieksfavoriet.  Waterkwartier in Zutphen eindigde met 1.033 stemmen als goede tweede. In totaal werden 7.493 stemmen uitgebrachte stemmen via dit forum uitgebracht.

De voorkeur van de vakjury ging uit naar IJsselstein. Zowel de publieksprijs als de juryprijs ontvingen een geldbedrag van 10.000 euro. Dit bedrag moet besteed worden aan het gebied. Gedeputeerde Josan Meijers reikte beide prijzen uit op landgoed Avegoor in Ellecom.

Publieksprijs

Veel mensen die via het forum Maak Gelderland mooier hun stem uitbrachten, schreven hierbij ook een motivatie. Eén van hen, Nicole Rave, deed dat zelfs op rijm:

Bredevoort, een stadje in de mooie Achterhoek
Bekend van z'n historie en het boek
Bredevoort heeft de laatste jaren veel aan stadsvernieuwing gedaan
Het is daarom aan te bevelen er eens naar toe te gaan
Met z'n karakteristieke huisjes, straatjes en de molen Prins van Oranje
Het vernieuwde vestingpark met Mariagrot en al z'n franje
Wandelend bij de Slingeplas en vernieuwde schootsveld kom je tot rust
Kom eens naar Bredevoort, het is echt een must
Gelegen aan de Slinge, het bosgebied 't Walfort en het Zwarte Woud
Echt een heel leuk plaatsje met mensen met een hart van goud
Altijd eerlijk en oprecht, zoals het hoort
En daarom een tip, kom naar Bredevoort.

De gemeente Aalten en het Bredevoorts Belang namen de prijs met trots in ontvangst.

Juryprijs

Jan Terlouw, voorzitter van de vakjury, was niet minder poëtisch over IJsselstein: ‘Een gebied dat zonder de inzet van initiatiefnemer Hans Veltkamp niet eens een gebied zou zijn. Een gebied waar de eenling zijn nek uitsteekt, er zijn intrek neemt, begint, droomt, bouwt en doorgaat, eigen geld inbrengt, subtiele passende interventies pleegt, succes boekt, verder kijkt dan zijn eigen gronden, de rivier omarmt, landschapsbewust is, en gesprekken voert met tal van partijen en instanties om mee te werken aan deze droom.’ De gemeente Hattem nam samen met Hans Veltkamp de prijs met veel daadkracht in ontvangst. Dit gebied met passie verdient een mooi vervolg met inzet van het prijzengeld.

 

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Een momentje...
Yolanda Winkelhorst 28-10-16 om 14:03

Een terechte publieksprijs voor Bredevoort. Velen zijn betrokken bij de herinrichting van het gebied, maar het echte succes zit in het gebruik. De diversiteit tussen natuur, cultuur, en wonen is geweldig. Als inwoner van Bredevoort ben ik trots en blij met het resultaat!

Jolanda Timmerman 02-11-16 om 11:21

Wat fijn om te lezen dat jij als inwoner van Breedevoort zelf ook inbreng hebt kunnen geven op de herinrichting van je dorp en gebied. Een mooi voorbeeld voor andere gebieden die bezig zijn met herinrichting.